Kroczek Zgłoś Napisano 12 Października 2018 (edytowane) Używałem różnych wiele soli i powiem, że nigdy nie robiłem czegoś takiego jak powolne wsypywanie soli. Nie pamiętam jak było za pierwszym razem ale jak robię podmianki to 30 l RO i jeden wsyp soli do wiadra - kilkanaście minut i woda przezroczysta - to, że ją mieszałem jeszcze potem kilka godzin to moje zboczenie ale nigdy nie miałem mleka... dochodzi jedna rzecz, która kiedyś była podnoszona na forum - teoretycznie - mówię teoretycznie sól, która kupujemy powinniśmy porządnie pomieszać zanim zrobimy mieszankę - było kiedyś pisane, iż to co jest dodawane do soli spada na dół w transporcie, i dlatego czasem mamy takie duże rozbieżności w jej parametrach - tylko jak pomieszać w domu np. wiadro soli FM lub AS które ma 20/25 kg ? – to taka moja uwaga do całego wątku Edytowane 12 Października 2018 przez Kroczek (wyświetl historię edycji) Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 12 Października 2018 38 minut temu, Kroczek napisał: Używałem różnych wiele soli i powiem, że nigdy nie robiłem czegoś takiego jak powolne wsypywanie soli. Nie pamiętam jak było za pierwszym razem ale jak robię podmianki to 30 l RO i jeden wsyp soli do wiadra - kilkanaście minut i woda przezroczysta - to, że ją mieszałem jeszcze potem kilka godzin to moje zboczenie ale nigdy nie miałem mleka... dochodzi jedna rzecz, która kiedyś była podnoszona na forum - teoretycznie - mówię teoretycznie sól, która kupujemy powinniśmy porządnie pomieszać zanim zrobimy mieszankę - było kiedyś pisane, iż to co jest dodawane do soli spada na dół w transporcie, i dlatego czasem mamy takie duże rozbieżności w jej parametrach - tylko jak pomieszać w domu np. wiadro soli FM lub AS które ma 20/25 kg ? – to taka moja uwaga do całego wątku Dokładnie ja tez zbytnio nigdy nie bawiłem się w powolne dosypywanie i nigdy nie było problemów z mętnieniem wody czy rozpuszczaniem soli, używam AF a na poczatku mojej przygody w kostce byl Instant Ocean i tez nie bylo z nią problemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach