Skocz do zawartości

Historia edycji

wojtek-lodz

wojtek-lodz

Sump również urósł? Było 120 już liczysz 140? Zwróć też uwagę, że zazwyczaj połowa objętości całkowitej sumpa wypełniona jest wodą.

4 godziny temu, Paragon napisał:

Obawiam się że liczysz to źle (dodatkowo wynik netto jest Ci do niczego nie potrzebny) ponieważ akwarium masz 200x50x60 i szkło 12mm czyli wymiar wewnętrzny 198.8x476x598.8 = +/- 566 literek i to są wyliczenia objętości wirtualnej/brutto gdyby woda była pod sama krawędź zbiornika a chyba tak nie masz, jak wyżej dochodzą urządzenia, skały, podłoże (taka sama sytuacja w sumpie) i w sumie wszystko to finalnie daje Ci wynik wody w obiegu, ja po prosu wiem ile wlałem wody RO i wiem ile faktycznie mam w obiegu, istotne jest to o tyle przy dozowaniu preparatów, niby nic szczególnego a jednak wazna sprawa

Ty też policzyłes źle  bo przyjales szyby grubości 6mm a są 12 albo policzyłes tylko połowę szyb:)

A więc jest tak 1976x476x556 (uwzględniam 2cm do pełności akwarium) = 522litry teraz uwzględnij piasek i skałę w ciemno można odjąć 50 litrów czyli wody w zbiorniku mamy 472litry. Do tego podobnie należy policzyć sump, strzelam że 100 litrów w sumpie co daje 570 w obiegu (margines błędu 1 wiadro wody).

wojtek-lodz

wojtek-lodz

Sump również urósł? Było 120 już liczysz 140? Zwróć też uwagę, że zazwyczaj połowa objętości całkowitej sumpa wypełniona jest wodą.

4 godziny temu, Paragon napisał:

Obawiam się że liczysz to źle (dodatkowo wynik netto jest Ci do niczego nie potrzebny) ponieważ akwarium masz 200x50x60 i szkło 12mm czyli wymiar wewnętrzny 198.8x476x598.8 = +/- 566 literek i to są wyliczenia objętości wirtualnej/brutto gdyby woda była pod sama krawędź zbiornika a chyba tak nie masz, jak wyżej dochodzą urządzenia, skały, podłoże (taka sama sytuacja w sumpie) i w sumie wszystko to finalnie daje Ci wynik wody w obiegu, ja po prosu wiem ile wlałem wody RO i wiem ile faktycznie mam w obiegu, istotne jest to o tyle przy dozowaniu preparatów, niby nic szczególnego a jednak wazna sprawa

Ty też policzyłes źle  bo przyjales szyby grubości 6mm a są 12 albo policzyłes tylko połowę szyb:)

A więc jest tak 1976x476x556 (uwzględniam 2cm do pełności akwarium) = 522litry teraz uwzględnij piasek i skałę w ciemno można odjąć 50 litrów czyli wody w zbiorniku mamy 472litry. Do tego podobnie należy policzyć sump, strzelam że 100 litrów w sumpie co daje 570 w obiegu.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.