Skocz do zawartości
Piotr Jan Rogalski

jak technicznie dozujecie kalkwasser aby było po 1 kropli?

Rekomendowane odpowiedzi

Wiadomo, że kalkwasser nie można dozować za szybko, bo szybka zmiana pH, silne właściwości bakteriobójcze, zachwianie równowagi - też biologicznej, itp, itd.

Właśnie przed chwiła wziąłem strzykawkę i wyszło mi, że na 1 mililitr przypada jakieś 20 małych kropli.

(takich jak ze strzykawki 2ml)

To jeżeli miałaby być 1 kropla na sekunde (często tak się przyjmuje) to by wypadalo 3600 kropli na godzinę czyli 3600/20=168 ml na godzinę. No załóżmy, że krople będą troche większe (albo troche częściej) i dla równego dajmy 200 ml godzina.

Perystaltyczna SP3000 jak sama nazwa wskazuje daje 3 litry/godzina, czyli 3000 ml/godzina - dużo za dużo.

SP1500 daje połowe tego - ale też dużo za dużo.

Zwiększmy wielkość kropli 2x, (grubszy wężyk) niech będzie kalkwasser 400 ml godzina.

Ale to i tak jest ponad trzy razy mniej niż daje SP1500.

Jak rozwiązaliście to technicznie?

(Swira nie pytam, bo wiem - ale tak średnio mi się to podoba)

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

końcówkę umieszczasz w wodzie?

Zawsze dawalem zakończenie rurki nad powierzchnią i krople po prostu spadaly w miejsce o szybkim przepływie wody.

Wg Ciebie SP3000 lepsza? Logicznie rzecz biorąc, SP1500 byłaby odpowiedniejsza. Czy się mylę?

Występuje aż tak duże ogranicznie przepływu, że SP1500 nie daje rady?

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piotr koncowka musi byc koniecznie zanurzona w wodzie !

kalkwasser nie powinien miec stycznosci z co2 musi to zostac ograniczone do minimum odciek z mixera musi byc podawany do wody

roztwor bardzo latwo reaguje z co2 zawartym z powietrza atmosferycznego i w skutek tej reakcji powstaje weglan wapnia ktory bardzo ciezko rozpuszcza sie w wodzie i tworzy osad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to chyba juz wiem co było przyczyną pojawiania się takiej "chmurki" w wodzie, gdy krople kalkwasser puszczałem na nieruchomą wodę.

W szybkim przepływie oczywiście tego nie widać, ale gdy woda (prawie) stoi, to daje się zauważyć patrząc z boku.

U mnie też końcówka w wodzie szybko "zarastała" kalkiem i sądziłem (błędnie) że panaceum na to będzie podnieść rurkę na 2-3cm ponad wodę.

Dzięki thcskiba.

No mówię ... co chwila okazuje się, że w morskim bardzo dużo rzeczy jeszcze nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piotr koncowka bedzie zarastac nalotem niestety w wodzie znajduje sie tez co2

ale za to chmurki juz nie bedziesz mial :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.