I się stało! Planowałem kostkę 3x30cm a postawiłem 112l, zapełnienie go długo mi nie zajęło i teraz już zakupiłem większą szklankę.
Zbiornik OW 10mm bez wzmocnień z czarnym tłem i kominem z lewej strony 100x50x50
Sump 70x40x40
Plan oczywiście jest na przeniesienie całego życia z 112l do nowego domu, ale...
Jak to zwykle bywa nowy ma stanąć na miejscu starego, operacja będzie trudna ale nie wykonalna.
Najpierw chcę przygotować cały setup do odpalenia i dopiero będę Was się radził jak zrobić przeprowadzkę.
1. Mam otwory 2x25mm i 1x32mm który do czego?
25mm spływ i powrót a 32mm rewizja? Czy 32mm spływ, a powrót i rewizja 25mm. Taki kupiłem to nie moja inwencja.
2. Jaka pompa obiegowa wystarczy ? Stelaż 70cm wysoki- 2500l tunze wystarczy?
3. Jak rozplanować hydraulikę? Wiem że na spływie ma być spływ/sitko etc; przelot, zawór kolanka itd
Ale np reaktory na media, dojście do awaryjnego użycia lampy UV gdzie wstawiać trójniki zawory do regulacji przepływu? Czy jakieś łączenia inspekcyjne zastosować? Jak tak to na których rurach?
4. Doradzono mi żeby pompa obiegowa była pod kominem żeby nie tracić wydajności na kolankach i długości. Pomysł ok?
5. Grzebień? Jak policzyć jaki bo komin dookoła nie ma nic.
W temacie reszty dobrodziejstw... Odpieniać będzie duet Tunze 9004, mam jeden chcę dokupić drugi i uważam że będzie ok. Hejt niewielkiego kubka do mnie nie trafia, na razie musi wystarczyć, jak nie ogarną 300l w dwójkę to pomyślę o innym. W moich 100l robi super robotę więc myślę że 2 na 300l będą w sam raz.
Nie mam pomysłu co jeszcze będzie w sumpie czy dsb czy refugium, na to przyjdzie pora.
Oświetlenie przerabiam moje DIY. Obecnie mam LEDy 117W i 2x24W T5 planuję trzeci i czwarty rząd T5 ale 39W czy ok 220W w takim układzie będzie wystarczające dla prostych SPS ( jakoś nie czuję się jeszcze gotowy na acry)
Krótko o przenosinach, plan jest długofalowy kilkumiesięczny, serio cierpliwości mi nie brakuje a chcę przygotować solidne podwaliny i przygotować sobie bank bakteryjny na start.
Zaczynam gromadzić wodę z podmia. Mam zamiar gromadzić ją w ciemności z grzałką i cyrkulatorem w jakiejś beczce lub już w sumpie. Do tego od pewnego czasu systematycznie co jakiś czas dokładam do mojego baniaka marco rocks co by obrastały biologią. Z każdą kolejną bryłką będę wyciągał tą którą wsadziłem najwcześniej i siup do sumpa z wodą z podmian. Jak zgromadzę ok 100-150l to wg obliczeń skały do głównego zbiornika będzie dość na jedną stronę, na drugą mają iść półki z ceramiki.
Pytanie co do skały i wody z podmian w sumpie. Stosować jakieś bakterie czy tylko pożywkę? Czy jest sens umieszczać w tym sumpie ten drugi odpieniacz? Logika podpowiada że tak, po prostu w drugim zbiorniku rozpocznie się mini dojrzewanie.
Same przenosiny widzę w czarnych barwach ale opiszę jak mam zamiar to zrobić.
Korale chcę w miarę możliwości odczepić od skał i przymocować na podstawki lub mniejsze skałki. Przełożyć do pojemników plastikowych. Wyciągam resztki skały i przekładam do działającej już wtedy beczki z wodą z sumpa i resztą skały też z sumpa. W stary baniak wata na cyrkulatory i szlifujemy wodę do przejrzystości. Spuszczam wodę do beczki odławiamy ryby do większego wiadra etc.
Piach idzie w kanał ( już mi szkoda spaghetti worm i reszty dobrodziejstw które tam się namnożyły) następuje podmiana mebli. Nowy stoi na swoim miejscu. Układam skałę, co się nie zmieści zostaje w beczce i trafi do sumpa. Wsypuję nowy żywy piach ( tu cały czas mam dylemat czy nie dać aragonitu- proszę o opinię) zalewam wodą, oba odpieniacze na razie w baniak. Wata na cyrkulatory, po wyklarowaniu aklimatyzacja korali i układanie na razie gdzie popadnie zanim ukwiał znajdzie swój kwadrat. Dalej aklimatyzacja ryb.
Po całym tym kilkugodzinnym zamieszaniu zalewam sump świeżą solanką, zestaw pochłaniaczy na całe zło uwolnione podczas operacji mam rozmyślone i umieszczam w komorach. Przekładam odpieniacze i z głównego w ich komorę i to chyba tyle. Wtedy pozostaje wycieczka do kościoła, synagogi i meczetu co by zwiększyć szansę że mnie któreś bóstwo wysłucha moich modlitw.
Jak dobrze pójdzie to max 1/3 wody w obiegu będzie świeża, plusem jest to że używam probiotyczną fioletowych więc przynajmniej bakterie już też tam są...
Wysłane z mojego TA-1033 przy użyciu Tapatalka