Skocz do zawartości
smk

%@#% Montiporojad !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Od pół roku za chiny nie mogę utrzymać żadnej montipory. Różne kolory i rodzaje obumierają a potem gwałtownie padają. Pocilopora, porites i reszta LPSów i miękkich rosną bez problemu - padają tylko montiporki. Eksmitowałem już za karę jednego jerzowca, ale dalej to samo.

Dziś po weekendzie wlazłem do biura, patrze a tu POŁOWA zielonej montipory ogolone do zera. No szok. Czatowałem przy akwarium i okazało się że coś jakby włochatego wielkości 0,5cm paraduje po objedzonym koralu. niewiele myśląc wsadziłem montipore do wody RO na 15min. Ku mojemu przerazeniu z korala podadł nie jeden a 5szt 0.5 - 1cm ślimaków wyglądających jak bergia. Maskra. Skąd to cholerstwo. Ile tego jeszcze się może kryć w moim akwa? Ktoś miał takiego montiporojada?

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Niestety nie mam dobrych wieści .

1,5 roku temu trafiły mi sie te same ślimaki nagoskrzelne . Wyżerają wszystkie montipory talerzowe inne zostawiają w sopokoju na szczęście.

U mnie nte trafiła się z zieloną foliosą . Prubowałem i mocz4n9ia w roztworze iodu i RO niewiele daje . Z moicch obserwacji wynika że są bardziej aktywne w nocy , jaja składają w załomach korala i co gorsze poza koralowcem . Są bardzo wrażliwe na brak tlenu dlatego wstawione z koralowcem do osobnego naczynia bez ruchu wody zaczynają się poruszać (wówczas wiać jak jest ich dużo )

Ni miej raczej pretensji do osoby od której kupiłeś korala , slimaki wykluwają się z jaj około 2 tygodni po imporcie (tak było w moim przypadku0. ja musiałem odpuścic sonbie talerze na 3 mieśące a potem zbierać od nowa .

Przykro mi że mam same dołujące wiadomości

Pozdrawiam

zbiornik 180x65x60 10x80W Powermodul 4 kanaly ściemniany.. Odpieniacz Bubble King 250 internal. Dozownik Grotech x7, Pompy obiegowe 2x OR 3500, Pompy do ruchu wody Tunze TS12 i TS7, Uzupełnianie wody Niveumat. Chłodzenie Teco Tr 20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To przyłączę się do grona ludzi którzy patrzyli jak ich piękne Montiporki bielały w oczach. Na szczęście u mnie szybciej one przyrastały niż były zjadane i dlatego przetrwały. Jest to najgorsza plaga jaka mi się przytrafiła w moim akwarium. Próby traktowania ich Levamisolem przynosiły pozytywne efekty w probówce ale gdyby trzeba użyć tej dawki w ogólnym akwarium podejrzewam że korale by tego nie przeżyły. Więc ta metoda odpadła.

Za namową Andrzeja Rogody i Bogdana zakupiłem Ps.hexatenie ale plaga była już tak wielka a ryby karmione nie chciały zbytnio ruszać tych badziewiaków. Dodatkowym utrudnieniem dla ryb było to że ślimory wyłaziły głównie w nocy i przy zgaszonym świetle. Korale najbardziej oblegane płukałem w RO, Levamisolu i jodzie. Dobrą sprawą jest też ranne odsysanie pipetą !!! Zauważyłem również że pomocny jest u mnie mandaryn który cały czas coś wyjadał z talerzy. Oczywiście montipory zagrożone są wszystkie nie tylko talerzowe !!! Męczyłem się z tym ok 3-4mc i na dzień dzisiejszy nie obserwuję już tego badziewia w akwarium a wszystkie Montipory pozaleczały swoje ubytki. Odsysaj , odsysaj .......będziesz to robił regularnie to jest szansa na wyeliminowanie tego syfu. Mnie się udało bez okresowego wyeliminowania montipor z akwarium.

Jeżeli znajdujesz już ślimory 0,5cm to takich maluchów po 0,1cm masz dziesiątki.

Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to mnie pocieszyliście.

Bede musiał zakupić Pseudocheilinus hexataenia lub Helichores Chrysus może coś poradzą. Najdziwniejsze że tylko montipory są zjadane. Inne SPSy nie.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

U mnie niestety ryby nie pomogły w zbiorniku pływa

Pseudocheilinus hexataenia

Synchiropus splendidus

Synchiropus picturatus

Próby z moczeniem i odssysaniem niewiele dały straciłem wszystki montipory talerzowe i odczekałem 3 miesiące .Od teg czasu w swoich akwariach się z nimi nie spotkałem (oczywiście ślimakami nie montiporami) hehe

Pozdrawiam

zbiornik 180x65x60 10x80W Powermodul 4 kanaly ściemniany.. Odpieniacz Bubble King 250 internal. Dozownik Grotech x7, Pompy obiegowe 2x OR 3500, Pompy do ruchu wody Tunze TS12 i TS7, Uzupełnianie wody Niveumat. Chłodzenie Teco Tr 20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo to nigdy nie wiadomo kto kogo zjada:)

Moj pustelnik upodobał sobie cerianthusa. Jak ukwiał jest rozłozony to nie może dosięgnąć śluzu, ale jak nie wciągnie się cały do rurki,tylko czułki,a rurka śluzowa jest na wierzchu to krab ją rozdziera i zamiast rurki jest glutowata kulka strzępek. Wczorraj ceriantus musiał wypaść z plastikowej rurki i dzisiaj znalazłam osobno rurkę ze śluzu i osobno -gołego bardziej niż go Pan Bóg stworzył -ceriantusa.

Krab coraz bardziej gustuje w ceriannthusach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie gdzie moge znalesc fotke tego czegos??

Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj ...zdjęcie nr 8

http://www.reefkeeping.com/issues/2002-09/rs/index.php

Najprawdopodobniej to jest już dorosła , wypasiona postać tego ślimora.

To jest dziwne ale przy odsysaniu odpadają mu te frędzle które ma na grzbiecie.... jak dla mnie to są jakieś kokony lub jaja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@R.I.P dzieki :D

Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.