Witajcie,
Po ponad miesiącu kompletowania sprzętu i dogrywania wszystkiego, w końcu mogę powiedzieć START! Ten etap przy Waszym wsparciu relacjonowałem w dziale "Dla Nowicjuszy". Choć nowicjuszem wciąż się czuję, postanowiłem rozpocząć nowy wątek w tym miejscu, no bo faza przygotowań, ewoluowała w fazę realizacji.
Dla przypomnienia:
-szkło 40 x 40 x 40 (boczne szyby OW), calość 6mm
-oświetlenie Sirius Nano SLIM 40
-pompka crykulacyjna Koralia Nano 900
-sól AF Reef Salt
-podłoże AM Bali Sand 2-3mm
-kaskada FZN-3 (obie komory zapełnione Siporaxem)
Byłem dzisiaj w sklepie Coralhouse w Bielawie, gdzie dostałem 30l wody z działających zbiorników i gdzie kupiłęm żywą skałę. Pierwotnie planowałem 8kg, ale ostatecznie zakupiłem 4kg, gdyż skała okazała się być naprawdę bardzo porowata i lekka. Zastanawiam się czy nie powinienem dorzucić jeszcze ze 2 kg. Będę wdzięczny za opinie na podstawie poniższych zdjęć.
Na tą chwilę w zbiorniku lata mnóstwo "drobin" - ze skały / piach etc. Powinno się to samo ustabilizować, czy powinienem coś z tym zrobić?
Plan na najbliższe tygodnie:
-od jutro zacznę stosować bakterie Seachem Stability
-święcić planuję 6h niebieskim + 4h białym kanałem (co tydzień będę ten czas wydłużał o powiedzmy pół godziny, aż dojdę do wartości docelowych)
-piach planuję wsypać we wtorek lub w środę
Kwestia ułożenia skały wciąż dyskusyjna... niby mi się podoba, niby nie - zapewne zmienię to jeszcze 20 razy w przeciągu najbliższego tygodnia. Dajcie znać co Wy o tym sądzicie
Parametry (istotne) na dzień dzisiejszy:
-temperatura - 25 C
-zasolenie - 1,024
-woda... dość mętna, mam nadzieje, że się wyklaruje
Piszcie, komentujcie... będę wdzięczny za dosłownie każdy komentarz