Skocz do zawartości

Historia edycji

JarekT

JarekT

12 godzin temu, Nik@ napisał:

Nie robię testów, nie mam jeszcze słodkich, światła 2x39w t5 jedna świetlówka fo morszczaka 10000k druga sylvania luxline plus 6500k.

Podłoże to piach kwarcowy.

Kaskada fzn2 załadowana keramzytem i watą plus aquael unifilter 500.

W podłożu są kulki gliniano torfowe i one są winne... A raczej ja, bo he tam umieściłam. Przy wkladaniu roślin kila spis piachu wykopalam i tak mi zepsuły zbiornik. Żałuję, że je dałam.

Aaaa, już kumam. Wykopałaś sobie kulkę przy sadzeniu, rozumiem. Wszystko w tym setupie wygląda dobrze, oprócz filtra. Moim skromnym zdaniem w akwarium słodkowodnym  (roślinnym) filtracja to bardzo ważna sprawa. Ja osobiście zainwestował bym w kubeł, zalał, zamknął i zapomniał. Jeżeli nie będziesz miała dużo ryb, taki filtr może stać nie czyszczony nawet rok i nic się nie będzie działo. Kaskady i wewnętrzne polecam raczej do mniejszych zbiorników.

Jeszcze jedna sprawa, światło. 10000 K do szafy i zwykły Philips 865 z marketu za nią i będzie git.

80 W na 120 litrów to dość sporo, nie wiem czy uda ci się opanować ataki glonów które niedługo się pojawią, polecałbym kupić Carbo w płynie i podawać, pomoże to na start roślinom, jednocześnie zneutralizuje glony. Później jak zbiornik się ustabilizuje możesz zaprzestać podawania, ale stopniowo.

Generalnie zasada jest taka. Im mniej grzebiesz tym lepiej.

AHA I NAJWAŻNIEJSZE!!!!!! P O D M I A N Y!!!!!!! Przynajmniej 30% tyg. Później wystarczy co 2 tyg.

Powodzenia. 

JarekT

JarekT

11 godzin temu, Nik@ napisał:

Nie robię testów, nie mam jeszcze słodkich, światła 2x39w t5 jedna świetlówka fo morszczaka 10000k druga sylvania luxline plus 6500k.

Podłoże to piach kwarcowy.

Kaskada fzn2 załadowana keramzytem i watą plus aquael unifilter 500.

W podłożu są kulki gliniano torfowe i one są winne... A raczej ja, bo he tam umieściłam. Przy wkladaniu roślin kila spis piachu wykopalam i tak mi zepsuły zbiornik. Żałuję, że je dałam.

Aaaa, już kumam. Wykopałaś sobie kulkę przy sadzeniu, rozumiem. Wszystko w tym setupie wygląda dobrze, oprócz filtra. Moim skromnym zdaniem w akwarium słodkowodnym  (roślinnym) filtracja to bardzo ważna sprawa. Ja osobiście zainwestował bym w kubeł, zalał, zamknął i zapomniał. Jeżeli nie będziesz miała dużo ryb, taki filtr może stać nie czyszczony nawet rok i nic się nie będzie działo. Kaskady i wewnętrzne polecam raczej do mniejszych zbiorników.

Jeszcze jedna sprawa, światło. 10000 K do szafy i zwykły Philips 865 z marketu za nią i będzie git.

80 W na 120 litrów to dość sporo, nie wiem czy uda ci się opanować ataki glonów które niedługo się pojawią, polecałbym kupić Carbo w płynie i podawać, pomoże to na start rośliną, jednocześnie zneutralizuje glony. Później jak zbiornik się ustabilizuje możesz zaprzestać podawania, ale stopniowo.

Generalnie zasada jest taka. Im mniej grzebiesz tym lepiej.

AHA I NAJWAŻNIEJSZE!!!!!! P O D M I A N Y!!!!!!! Przynajmniej 30% tyg. Później wystarczy co 2 tyg.

Powodzenia. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.