Minęły trzy tygodnie od przepowiedni z pisakiem i już mam piaskownicę w akwarium Oczekuję na obsadę rybną, chętnie przygarnę kilka pokolcy z jednego akwarium - obserwuję targowisko może coś wypatrzę. Koralowce już od tygodnia pięknie ruszyły, na wszystkich widać przyrosty, brązowe montipory talerzowe które były dla mnie takim wyznacznikiem wybarwienia zaczynają wracać do barw pierwotnych. Kilka zdjęć archiwalnych:
Pierwsi mieszkańcy - mają olbrzymie parcie na szkło
Pierwsze SPSy, kilka dni po dodaniu do akwarium, nieśmiało polipują
Mam sporo zdjęć z etapu "dojrzewania" - liczę to jako czas od zalania do pierwszych przyrostów na SPSach, te mam już udokumentowane
Montipora talerzowa zaczęła silny wzrost w połowie stycznia. Widać także spory wzrost życia na skałach.
Cały czas mam problem z nadmiarem bakterii, od czasu do czasu mętnieje woda i muszę odpalać lampę UV na parę godzin. Fakt w sumpie można odczuć obecność warstwy bakteryjnej na szybach, tłumacze to dobrze rozwiniętą biologią. Koralowce zaczynają nabierać kolorków
Psammocora orange
Moje jedyne na chwilę obecną krewetki - to jedna z mniejszych 7mm Thor Amboinensis
Cyphastrea - niestety na samym początku po przenosinach zdmuchnęło jej część tkanki, odrasta w zadowalającym tempie
Acana - także kombatant, dostałem ją w bardzo kiepskim stanie, kilka dni kąpieli i koralowiec zaczął się pompować
Pozdrawiam