Skocz do zawartości

Historia edycji

wolan91

wolan91

Witaj

Co do obsady zbiornika myślę że spokojnie można by to zmieścić w 60l -120 L , sporo jest tu ludzi co trzyma parkę błaznów  i jeszcze kilka ryb w 30 L  , wg mnie to patologia ale takie 60-100 L daje już większe możliwości zwłaszcza jeśli masz miejsce . Pamiętaj że większy zbiornik łatwiej się prowadzi jeśli chodzi o chemie wody

Robiąc solniczkę bez sumpa to masz ułatwioną robotę jeśli chodzi o założenie zbiornika ale bardzo utrudnioną jeśli chodzi o eksploatacje . Wszystkie odpieniacze , grzałki , media filtracyjne będą w baniaku głównym .

Możesz użyć filtra kubełkowego lub filtra kaskadowego i wpakować tam siporax , ja polecam sump ;p nawet w małej kostcce

Co do oświetlenia to na start spokojnie starczy ci nawet jakaś samoróbka LED , spokojnie zaspokoi ona zapotrzebowanie korali miękkich na światło i będzie tania w użytkowaniu dając fajny efekt blików oraz podkręcania kolorów zielonych efektem uv. Ja na 200 l jak startowałem zrobiłem listwe led 10x10 Watt w proporcji 4 białe ( 12k ) i 6 niebieskich ( blue i royal blue) wszystko ładnie rosło .

wolan91

wolan91

Witaj

Co do obsady zbiornika myślę że spokojnie można by to zmieścić w 60 l - 120  , sporo jest tu ludzi co trzyma parkę błaznów  _ jeszcze kilka ryb w 30 l  , wg mnie to patologia ale takie 60-100 L daje już większe możliwości zwłaszcza jeśli masz miejsce . Pamiętaj że większy zbiornik łatwiej się prowadzi jeśli chodzi o chemie wody

Robiąc solniczkę bez sumpa to masz ułatwioną robotę jeśli chodzi o założenie zbiornika ale bardzo utrudnioną jeśli chodzi o eksploatacje . Wszystkie odpieniacze , grzałki , media filtracyjne będą w baniaku głównym .

Możesz użyć filtra kubełkowego lub filtra kaskadowego i wpakować tam siporax , ja polecam sump ;p nawet w małej kostcce

Co do oświetlenia to na start spokojnie starczy ci nawet jakaś samoróbka LED , spokojnie zaspokoi ona zapotrzebowanie korali miękkich na światło i będzie tania w użytkowaniu dając fajny efekt blików oraz podkręcania kolorów zielonych efektem uv. Ja na 200 l jak startowałem zrobiłem listwe led 10x10 Watt w proporcji 4 białe ( 12k ) i 6 niebieskich ( blue i royal blue) wszystko ładnie rosło .

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.