Skocz do zawartości
Gość Zbyszek36

Zalewam Baniak:-)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Zbyszek36

Panowie , nadejszla wiekopoumna chwila :)

Otrzymale wreszcie zywice (Anionenaustauscherharz ) ktora umieszcze w filtrze wczesniej przez siebie wykonanym :)

zywica.jpg

di.jpg

pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Gotowe:)

filtrDi.JPG

pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

okey, pewnie wyjde na kompletnego glupca-atechnika (niedaleko od prawdy;)) ale do czego ma sluzyc ten filtr?

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Witam:)

To jest wlasciwie Filtr Di , bedzie sluzyl do usuwania silikatu .

pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żywica jonowymienna silnie zasasdowa i ... ta druga (do usuwania fosforanów/azotanów?).Filtr DI do stosowania po osmozie, czy też zamiast?

PZDR

Piotr

Utwierdzam się w przekonaniu, że praktyka bardzo różni się od teorii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki - choc pierwszy raz widze dwukomorowy filtr DI, zazwyczaj jest jeden (zywica jonowymienna, tak jak pisze acidex - anionit i kantionit razem), w jakim celu zrobiles 2?

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba kumam - oddzielnie anionit i kationit (zamiast wspólnej mieszanki w typie Purolite 400)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Tak jak mowi acidex , odzielnie anionit i kationit to sa tzw;" Vollentsalzer "

Dwie odzielne komory "ANI" + "KATI " z takiego urzadzenia otrzymujemy czysta destylowana wode .

Ja wykorzystalem tylko jedna zywice (Anionenhartz stark basisch ) wlasnie ta wykorzystujemy w akwarystyce morskiej w celu usuwania silikatu.

Mozna oczywiscie wykorzystac tez "ANI"+"KATI" jesli ktos nie posiada filtra RO to owszem tez tak wlasnie mozna , nie wiem czy nie wyjdzie to taniej:)

Zamowilem 2 litry tej zywicy i wiedzialem ze rury ktore mi zostaly niepomieszcza takiej ilosci zywicy , wiec zrobilem dwie takie komory :) obie zawieraja ta sama zywice.

Na powyzszym zdjeciu jest jeszcez drugi worek z zywica ale ta jest juz do innego filtra .

pozdr....

Ps; Zywice mozna regenerowac (po jakims czasie nalezy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popatrzmy

Najpierw musi iść wkład z węgla (żywice są wrażliwe na chlor)-; 15 zł litr (albo 49 za 4 litry Eheima),

Kationit (np. Purolite C-100E) - 16 zł litr,

Anionit (Purolite A-200) - 49 zł litr.

Do tego wykorzystujemy wysoce zaawansowaną technologię odpadową (4 1,5 litrowe PETy - pierwszy wypełniony gąbką lub watą perlonową) + jakieś węże do ich łączenia - powiedzmy razem jakieś 90 zł + nasza praca.

Pewnie jeszcze lepiej było by zrobić to z rurek PCV (np. 1 cal) i stworzyć niby kolumny reakcyjne, więc niech koszty wzrosną do jakichś 120 zł.

Koszt mniejszy od RO, z tym, że ciągle trzeba będzie wodę badać, czy żywice nie wymagają regeneracji. Można zejść z kosztów i czasu konstrukcji zadawalając się gotową mieszanką żywic, jak np. Purolite MB-400 DEMI (jak ją w warunkach domowych regenerować?). Zaletą jest tańszy koszt założenia i zużycia wody (odpadowej to właściwie nie będzie), wadą ciągła niepewność o jakość wody.

No i nie orientuje się zupelnie, ile wody musi upłynąć do regeneracji żywicy.

PZDR

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Tak masz racje , zazwyczaj to przewaznie wykorzystywane sa filtry RO zamiast kolumn "ANI"+"KATI" .

Ja wykorzystalem tylko i wylacznie jedna z kolumn "ANI"(anionit) "jedna z zywic" poto aby usuwac resztke silikatu na wyjsciu z filtra RO.

Co do regeneracji zywicy to nie jest to juz problem :) poprostu taki filtr przeplukuje sie 30-60 minut "verdünnter Natronlauge" nieznam polskiej nazwy tego chemikalia ( jakas stezona soda)

Po przeplukaniu nalezy przeplukac raz jeszcze to wszystko czysta woda RO.

pozdr.......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może kaustyczna? Chodziło mi o problem z regenaracjią mieszanek żywic A+K, tak jak wspomniana Purolite MB-400. Nie wiem jak w domu wykonać "separacje poprzez płukanie wsteczne" :)_o

Najlepszego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Czesc:)

Bardzo mozliwe ze jest to soda kaustyczna.

Poczekaj , bo niezabardzo Cie rozumie :) posiadasz dwie kolumny (ANI + KATI ), ktore sa polaczone ze soba szlauchami , ale mozna je przeciez rozdzielic i przeplukac kazda z osobna:)

Cos Ci skopiuje pozniej , zobazcyzs w jaki sposob producent zaleca to plukanie;)

Ja mam oczywiscie swoja koncepcje:D

pozdr.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie - chodz o typ żywicy, która jest gotową mieszaniną A+K (tzn, w każdej "żelce" masz zarówno anionit i kationit). I całość jest w jednej kolumnie. Tyle teorii.

Ale to są tylko dywagacje na temat stosowania żywic jonowymiennych w miejce RO.

IMHO można, ale po co? (co inneg DI po RO)

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

z tego co wiem to w kazdej kolumnie jest inna zywica (jesli chodzi o kompletne dejonizatory) czyli Anionenaustauscher + Kationenaustauscher to nie sa takie same zywice.

W jednej kolumnie (Anionenaustaucher) jest zywica zasadowa a w drugiej kolumnie zywica kwasna .

Kolumna K(Kati) ma za zadanie usuwac z wody pozytywnie naladowane jony tj; wapna , magnezu , natrium .Na ich miejsce wchodza H- jony.

Kolumna A /Ani) ma za zadanie .......itd

mozna poczytac na stronie http://www.vollentsalzer.de/

pozdr...

Ps; Wiecej na ten temat zamierzam napisac na nowym forum , na ktorym udalo mi sie zostac moderatorem :) co niecos juz mozna tam przeczytac:)

Na razie brak tam chetnych do dyskusji , ale widze ze sporo akwarystow slodkowodnych (podejrzewam) to czyta;)

http://akwapark.ak.funpic.de/forum/index.php?sid=1dee07753ce02061dd8b9a9ef43fad09

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

podejrzewam ze tobie chodzi o tzw;Mischbett-Vollentsalzer , ktore zawieraja obie zywice w jednej kolumnie .

Sa tez takie zgoda:) ale je tez sie przeciez jakos regeneruje ....?

pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

na tej stronie ktora podalem wczesniej , jest napisaen ze juz zuzyta zywice (Mischbett-Vollentsalzer) nalezy poprostu wymienic , takiej sie raczej nie regeneruje.:)

Dlatego lepiej jest kupic pojedyncze kolumny uwazam , pojedyncze mozna regenerowac .

Wymieszanej zywicy niezregenerujsz z tego wzgledu ze" Ani" regenerujemy soda kaustyczna a "Kati" 8- 10 % kwasem solnym :) chyba ze przebierzez ziarenka kazdo osobno wedlug swego rodzaju to wtedy tak:D;)

pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Witam .

Zalewam , zalewam i zalac niemoge :D szukam tej skaly z Figi , narazie jaciezka sprawa z ta skala , wiec poki jej nie namierze to nie zaleje baniaka , bo i po co ?

pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Czesc Marcin :D

To juz bylo sprawdzane :D baniak czeka na zywa skale , jak tylko znajde, to zarezerwuje i za kilka dni banka zalana , kamienie wlozone .

Tylko ta skale z Fiji ciezko mi jest trafic , bede szukal az znajde taka jaka mnie sie podoba:)

pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesć.Zanim skałę wsadzisz to jednak sol się zmiesza ładnie z wodą z RO i jak skałe wsadzisz to woda jednak będzie już trochę "pozytywnie przechodzona" a nie świeza solanka ciężkostrawna dla zwierzaków na skale :)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

tak , wystarczy tydzien czasu przed wlozeniem skaly mieszac wode :) nie wiem kiedy dostane ta skale ktorej szukam , moze za miesiac lub dwa a moze za pol roku :) poczekam , kupie to co chce miec w akwa:)

Nie widze sensu zeby pompy nadarmo chodzily przez ten czas , dlatego:)

pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

no wlasnie mam juz namiar na ta skale :)

pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.