piotrs Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2018 Witam, pare mc temu przenosiłem akwa z Monachium na dolny Śląsk, obyło sie bez strat wielkich (tylko quadricolor;/). Zbiornik Ok 200l minus skala i reefpack 250 to około 170l 140 miałem wody swojej starej 30l dodałem świeżej. Dawałem bakterie seachem. I tu pojawia sie problem z błędu ktory popełniłem. Mianowicie zacząłem podmieniać wodę co 2-3 tyg. 20l. od tygodnia dwoch mam problem z wysokim no2 i no3. Wywnioskowałem ze maz duze i za szybko podmianki robiłem wody i pozbyłem sie barteru które nie zdążyły sie namnożyć. kh 9 ca 450 mg1350 no2 0,1-0,2 no3 15-30 po4- 0,05-0,1 pytanie następujące jakie znacie metody zbijania no2 bo stosuje seachem amguard ale to jest na amoniak maleje bakterie wiec trochę czasu minie az cykl azotowy znów sie zamknie a nie chce zeby zwierzątka pozdychaly Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolan91 Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2018 Ja na twoim miejscu wziął bym od kogoś wodę z podmianki i np 1l siporaxu w zamian za nowy siporax oraz lał sporo bakterii np zeobak oraz specialblend Są też Zeolity co usuwają NO2 możesz pokombinować , poczytać , dowiedzieć się coś więcej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2018 masz do mnie rzut beretem co tydzień mam 30l wody z podmiany . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrs Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2018 5 minut temu, niwre37 napisał: masz do mnie rzut beretem co tydzień mam 30l wody z podmiany . O prosze gorzeszow to blisko bo ja Rybnica lesna. A kiedy podmieniasz?? Chętnie wymienię na flaszkę wódeczki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2018 3 minuty temu, piotrs napisał: O prosze gorzeszow to blisko bo ja Rybnica lesna. A kiedy podmieniasz?? Chętnie wymienię na flaszkę wódeczki no własnie odpoczywam teraz po podmianie ,za tydzień w sobotę będę znowu podmieniał ,wiec jesli sie zdecydujesz to zapraszam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrs Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2018 1 minutę temu, niwre37 napisał: no własnie odpoczywam teraz po podmianie ,za tydzień w sobotę będę znowu podmieniał ,wiec jesli sie zdecydujesz to zapraszam Chętnie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2018 mam kh nieco niższe bo jakieś 6,7 -7 ,reszta niewykrywalna . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrs Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2018 27 minut temu, niwre37 napisał: mam kh nieco niższe bo jakieś 6,7 -7 ,reszta niewykrywalna . A zbiornik jak długo masz ? Widze po zdj ze ładny masz zbiornik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2018 4 minuty temu, piotrs napisał: A zbiornik jak długo masz ? Widze po zdj ze ładny masz zbiornik mi tam się podoba ale zawsze można jeszcze coś polepszyć .Ten obecny litraż początkiem stycznia 2 lata pęknie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrs Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2018 2 minuty temu, niwre37 napisał: mi tam się podoba ale zawsze można jeszcze coś polepszyć .Ten obecny litraż początkiem stycznia 2 lata pęknie Ładnie ładnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach