Skocz do zawartości
mmedenski

GLONY!

Rekomendowane odpowiedzi

@BartY - o ktory odpieniacz pytasz dokladnie? jesli pytasz mnie o dokladnie zastosowana technologie to musisz pytac "detalicznie":) bo piszesz do humanisty-atechnika;)

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ETSS

Możesz mi to opisać na podstawie tego modelu, który pracuje w akwarium zaraz przy drzwiach - wchodząc do sklepu jest ono po prawej stronie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tutaj http://www.aquarius.ima.pl/galeria_sprzet/sprzet_04.html jest zdjęcie ETSS'a - co rzuca się w oczy od pierwszego wejrzenia? zas..na od wewnątrz komora skimmer'a praktycznie od samej podstawy. sugeruje to jedną rzecz podstawową - odpieniacz w sposób rewelacyjny 'robi' suchą pianę ale ma problemy z jej usunięciem!!! efekt można zobaczyć na zdjęciu :) ten cały syf powinien 'siedzieć' w kubku na pianę a nie tam gdzie go widać... tę zależność zauważył Chris Paris i nie sposób nie przyznać mu racji oglądając 'zacytowany' n/n obrazek...

p.s. w/w uwagę sprowokowałeś Ty BartY :) i w zasadzie to taka moja mała dygresja w temacie, co rzecz jasna dalej pozostawia pole do popisu/opisu dla martinnew :D

pozdrawiam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

racja

ale mnie głównie interesuje wtrysk wody i powietrza czyli powiedzmy pierwsze 20cm tego odpieniacza :)

uważam że zasada downdraft jest super i chciałem zobaczyć jak wygląda to w ETSS

Jeśli sam go nie zrobie (downdraft'a) to prędzej czy później go kupię :)

P.S ciekaw jestem czy gdyby dyszę tunze, podłączyć jak w ETSS czy poprawiło by to jej pracę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w ETSS'ach wygląda to tak http://www.cypnyk.republika.pl/zrobtosam1.htm - trzeci obrazek od góry...

p.s. http://www2.cs.cmu.edu/~cap/pictures/myreef/may1998/skimmer1.jpg tutaj masz odzwierciedlenie praktyki; aż mi się niedobrze robi :) ta przegroda/baffle, czyni dużo złego - w sensie 'bąbelkowym' - choć teoretycznie jej zadaniem jest ochrona przed bąblami powietrza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuje za obrazek

wygląda na to że strumień z dyszy sika w prosto wodę w rurę z biobalsami

dziwne :)_o

pozdrawiam BZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Waldek, jeśli w komorze utworzy sie sucha piana, to powinna być natychmiast przez maszynkę usunięta/wypchnięta do kubka! jeśli to nie następuje, to sucha piana, która jest 'nośnikiem' organiki, kiedy zalega w komorze osadza na jej ściankach wewnętrznych to, co powinno znajdować się w kubku na zanieczyszczenia :) tak dzieje się/może się dziać, kiedy komora reakcyjna jest nadmiernie 'wyniosła' - rozważanie n/n dotyczy rzecz jasna downdraft. rzecz ma się dokładnie odwrotnie przy napędzie 'igłowym' - prawdopodobnie mylisz te dwa typy odpieniaczy w swoim rozumowaniu :)

p.s. mokra piana nie osadza zanieczyszczeń w komorze reakcyjnej skimmer'a!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@BartY-w odpieniaczach ETSS nie sa zastosowane zadne dysze wtryskujace powietrze, ani pompy z wirnikami igielkowymi; w prostocie tkwi geniusz - jak ktos stwierdzil :) droga wody jest nastepujaca: pompa pcha wode w gore, az na sam szczyt "tuneli/wiez reakcyjnych", w wiezach znajduja sie bioballsy, ich powierzchnia ma 2 zadania w trakcie przeplywu wody: 1 rozbic strumien wody na jak najwieksza ilosc pojedynczych "strumykow", 2 dac odpowiednia powierzchnie dla napowietrzania; wedlug firmy ETSS takie spadajace "strumyki" wystarczaja do stworzenia odpowiedniej ilosci piany; opinia czlowieka, ktory rozkladal orginalny odpieniacz ETSS: ta przegroda pod katem 45 st ma za zadanie dodatkowo rozbic wode, gdyz strumyki spadajac uderzaja wlasnie w nia; symuluje to sztorm w oceanie; reszte widac w pracy-naprawde robi wrazenie

co do stopnia zanieczyszczenia rury samego odpieniacza, to na tym zdjeciu tak troche trudno powiedziec, sam wiem, ze akurat odpieniacze w tym sklepie nie byly czyszczone przez 10 m-cy:D mysle, ze ma to pewien zwiazek

PS widoczny odpieniacz obslugiwal jakies 2500 litrow w zbiornikach do nowych dostaw - mial co odpieniac:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyznam że mam problem z rozróżnieniem jakości piany w sensie mokra gorsza i sucha lepsza. Nie bardzo rozumiem podstawy regulacji skimera. Wydawało mi się że efekt suchej piany to tylko wynik jej dłuższego przebywania w kontakcie z bąblami. Wydawało mi się że jak ustawię skimer na pianę nieco bardziej mokrą to szybciej będzie on załatwiał sprawę oczyszczenia wody :con Przeprowadzałem próby na ustawieniach sucha / mokra i w obu funkcjonuje aczkolwiek więcej zbiera się syfku w ustawieniu na mokra. Możesz mi wyjaśnić, jakie ustawienie jest najbardziej korzystne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piany sucha i mokra nie są kwestią 'gorszości i lepszości' - obie muszą występować w każdym typie odpieniacza! natomiast to, co wyrzucane jest do kubka, to właśnie piana sucha :) jeśli stopień jej suchości jest odpowiedni, odpad/produkt frakcji wody będzie miał odpowiednią konsystencję. jeśli będzie w niej za dużo wody, odpad może być tylko samą wodą, być może zabarwioną na żółty kolor i będzie go objętościowo znacznie więcej, niż tego odpadu w kolorze mocno brązowym, co jest pożądanym zjawiskiem. sucha piana znajduje się na samej górze; jest niejako wydzielana/formowana z piany mokrej - aby to nastąpiło potrzebne jest stworzenie odpowiednich warunków dla jej powstania - szeroki temat...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a'propose tego szerokiego tematu; u mnie pracuje odpieniacz Tunze 3110 i ciagle zastanawiam sie czy jest dobrze wyregulowany? gdzies przeczytalem, ze miara "suchosci" piany moze byc czas jej utrzymywania sie np na palcu, po nabraniu jej z kubka, podobno 5 sec jest okey; u mnie niby utrzymuje sie dluzej, ale jednoczesnie co rano znajduje troszke ciemno-brazowe cieczy w kubku; czy obecnosc tej cieczy wskazuje na zla regulacje odpieniacza? czy tez tak powinno byc? Tunze jest moim pierwszym odpieniaczem, stad pytanie, a za odpowiedzi z gory dziekuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w ogóle, to proponowałbym zostawić na boku dywagacje typu '...mokra, sucha piana...'. niech wyznacznikiem jakości pracy używanego przez nas odpieniacza będzie kolor odpadu w kubku - bo w końcu każdy ma jaki ma i już :D

jeśli jest to barwa ciemnego brązu, oznacza to poprawność pracy skimmer'a; jeśli odpad jest w odcieniach żółci lub bezbarwny, jest to oznaką, że za dużo jest powietrza lub za wysoki poziom wody w skimmer'ze...

p.s. Waldek i martinnew, chciałem odpowiedzieć Wam obu :D czy mi się to udało :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"odpieniaczach ETSS nie sa zastosowane zadne dysze wtryskujace powietrze, ani pompy z wirnikami igielkowymi; w prostocie tkwi geniusz - jak ktos stwierdzil droga wody jest nastepujaca: pompa pcha wode w gore, az na sam szczyt "tuneli/wiez reakcyjnych", w wiezach znajduja sie bioballsy, ich powierzchnia ma 2 zadania w trakcie przeplywu wody: 1 rozbic strumien wody na jak najwieksza ilosc pojedynczych "strumykow", 2 dac odpowiednia powierzchnie dla napowietrzania; wedlug firmy ETSS takie spadajace "strumyki" wystarczaja do stworzenia odpowiedniej ilosci piany;"

nie bardzo rozumię ,

wystarczy przelewać przez rurę z biobalami(wiez reakcyjnych) wodę i wytworzy sie piana?

proszę o wyjaśnienie

PS.

SCWD zainstalowany na pompie OR2500 (prawdziwa partyzantka z tą instalacją) ale działa OK! jak zrobię zdjęcia to podeślę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Andrzej - witaj

juz nie moge sie doczekac zdjec i opisu dzialania SCWD, a takze Twoich wrazen i wrazen koralowcow:D, bo te najwazniejsze

opisujac zasade dzialania odpieniaczy f-my ETSS opieralem sie na ich stronie, a takze opisie czlowieka, ktory taki orginalny odpieniacz rozkrecil

woda jest pchana pod dosyc duzym cisnieniem w gore (odpowiednia pompa w sensie mocy), a potem jeszcze nabiera rozpedu spadajac w dol, w koncu rozbija sie o powierzchnie ustawiaona pod odpowiednim katem i rozpryskuje sie, co naturalnie tworzy babelki; ta zasada w najbardziej naturalny sposob IMHO przypomina sztorm, woda wznosi sie do gory w ksztalcie fali i rozbija sie spadajac w dol, to tworzy wlasnie babelki "odpieniajace" ocean :) nawet w Zatoce Gdanskiej, po wiekszym sztormie, na plazy zbiera sie mnostwo brazowej mazi:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze wrażenia jest takie że zrobiło się luźniej po wyjęciu 4 pomp które wcześniej pracowały(terkotały) na przerywaczu.

O wiele ciszej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w ETSS'ach piany nie robią bioball'e :) one tylko mają za zadanie przedłużyć kontakt bąbli powietrza z oczyszczaną wodą! nie powiem tego z całą pewnością, ponieważ dawno temu interesowałem się tym sposobem wtrysku ale rzecz polega na 'przeciskaniu się' wody przez dyszę, którą stanowi kółko plastikowe z odpowiednim otworem w środku. zasada działania zupełnie podobna jest do załamywania się światła, które przechodzi przez niewielką szczelinę lub otwór. na krawędzi tego otworu/szczeliny - po drugiej stronie źródła światła ono samo rozprasza się/załamuje. odpowiednikiem światła w ETSS'ach jest woda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze zostalem zle zrozumiany, ale sens istnienia bioballi w wiezy wyjasnilem w 2 punktach; piane tworzy spadajaca woda, ktora rozpryskuje sie w podstawie skimmera, to by bylo chyba na tyle:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesteś uparty martinew :Dozingoff a wystarczy logicznie pomyśleć :) przecież to co piszesz jest po prostu niedorzeczne... zastanów się w takim razie, CO!!! powoduje zassanie powietrza u szczytu rury/tower wtryskowej?! gdybyś czytał uważnie posty w tym wątku a nie opierał się na swoim wyobrażeniu, to zobaczyłbyś schemat ideowy ETSS'a - o tutaj http://www.cypnyk.republika.pl/zrobtosam1.htm - trzeci rys. od góry. widać tam wyraźnie rodzaj zwężki Venturi z tzw. w USA hose barb. tutaj http://jjgeisler.com/reeftank2/images/standpipe_parts.jpg zobacz o co w tym chodzi w realu; po 'odcięciu' images/standpipe_parts.jpg można prześledzić cały wątek.

zresztą, chcesz, to wierz w swoją 'teorię' - niech będzie jak Ci pasuje :) z mojej strony EOT w tym wątku 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

buhahaha, no po prostu rozbawiles mnie setnie, tak sie zdenerwowales? troszke dystansu i chlodnej glowy:D

z mojej strony EOT w tym wątku - no chyba zalamie sie jak Basti-Fantasti (choc watpie, zebys wiedzial o czym mowie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.