2 godziny temu, muniek1997 napisał:
powiedzmy ze sie uda mysle ze te 10 sztuk w 180l dalo by sobie rade;)po2 nie mowie o wielkich tylko mniejszych sklepach mysle ze wiekszasc wymienila by je na inne rzeczy nie mowie juz o sprzedazy bo jeden blazenek w niemczech to 20 euro /za parke chcieli 38
nawet jesli ci policza po polowie ceny i przygarna i wymienia w zamian za jakies koralowce plyny itd to bym byl zadowolony a parke swoich bym napewno chcial zatrzymac
nie nie chce hodowli chce sam sprobowac czy mi sie to moze wogole udac
i miec satysfakcje
![]()
Muszę cię rozczarować Nawet połowę ceny hm...
Na fotce mój pierwszy błazenek to 2013, potem był kolejny wylęg ok 5 sztuj. Po pewnym czasie more czarnujki też złozyły jajka i odchowałam 20 sztuk. Ale się czułam bogata bo w sklepach czarne płatki śniegu były po 250 zł.. Dorosły do ok 2,5 cm i chciałam sprzedać.Zaczełam dzwonic do sklepów i... Oferowana cena wynosiła od 15 do 20 zł, bo tłumaczono mi że tyle kosztują w hortowni w Niemczech. Ale i tak nie przyjmą bo może chore, może coś przeniosą, trzeba by osobny obieg, jakby była setka to ok, ale tak... Udało mi się jakoś ich pozbyćale sklepy w kolejce się nie ustawiały.
Być może się coś zmieniło, ale pomarańczowego ocellarisa kupisz najtaniej nawet za 45 zł. Owszem na forum jak najbardziej, ale 20 sztuk to już komercja,więc ogłoszenie się nie ukaże
TMK jaka powinna byc to lampa dokladnie jesli mogl bym spytac
ii latarka ???
drozde do karmienia jakie najlepiej ? z tego co czytalem to po wykluciu larwy trzeba karmic 2-3 razy dziennie ile fito wytrzyma przechowane w butelce ?i jak to dozowac niestety tego jakos na Forum nie zdolalem wyczytac w sensie jak zaczac i nie poledz na starcie ;/a pompe napowierzajaca to chyba jakas mala na slabych obrotach zeby nie wywiala tych larw ..?
i nie rozumiem akwarium pojemnik i akwarium do wiekszych larw?? myslalem z moga one razem sie rozrastac lepiej podzielic 54l na 2 komory czy wlozyc najpierwdo 10-12l i potem do 54l ?
PS:to jest dobrana para blazenkow ktora regularnie sklad jaja i zostala oddana do sklepu bo komus sie (znudzila)
zdjęcie hodowli akwarium 7 litrów oklejone czarną folią jak widać ,u góry na recznikach w celu stłumienia światał led aquael- nie wiem jaka widać napowietrzacz z zaworkiem regulujacym, gdzałkę i od termometru tylko widać kabelek.
zdjęcie półki- na górze 2 pojemniki z hodowla wrotków poniżej hodowla aiptasji i berghi (w szklankach) również wylęg artemii. Po kilku dniach daję żywą artemię można też mrożone widłonogi.
Latarka jakaś słaba led, służy do odławiania larw z akwarium filiżanką.Odławiam do tego czarnego akwarium.Wrotki dla larw muszą być karmione fito, drożdze to karmienie awaryjne. Larwy po ok 2 tygodniach można przełozyć do akwarium do odchowania czyli wiekszego i już normalnego. mam 20 litrów i może tu pływać ok 20 2 cm błazenków, oczywiście podmiany wodysa niezbędne, ale jak pływa tylko kilka mniejszych to nie podmieniam
Brak zdjęcia fto stoi w butelce na oknie z napowietrzaniem wszystko razem zjmuje mniej niż metr kwadratowy- do podmian używam wody z dużego akwarium.