Skocz do zawartości
cris6

dozowanie wapnia co polecacie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wczoraj trafiły do mojego akwarium pierwsze szczepki twardych.Mam pytanie co proponujecie ,jaki preparat do podnoszenia wapnia i czy są jakieś gotowe preparaty które wystarczy tylko dolewać do wody

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duzo masz szczepek i jak duzych?

Mozesz powoli dozowac Ballinga, ale nie spiesz sie, jak sa male to szybko nie beda pobierac Ca i Mg z wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw sprawdź dzienny/tygodniowy spadek Ca,

a potem się zastanawiaj czym i w ogóle czy dozować.

Może same regularne podmiany wody wystarczą przez pierwszy rok.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cris6

Jeszcze tylko jedno...:)

Postaraj sie najpierw utrzymac Mg na przyzwoitym poziomie. Dopiero wtedy zuzycie Ca bedzie naturalne.

A do Mg to proponuje malutki Balling. (znajdziesz na forum:))

Ciau i powodzenia.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cris tak jak mowi Stani balling bedzie idealny. Ja leje nawet do mojej nanorafy. Tu mozesz sobie poczytac jak to zrobic:

http://www.arcadio17.republika.pl/morskie_200l/balling_morskie_200l.htm

200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Balling Fauna Marin z mikroelementami FM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to się przyłącze.

Nawet po dużej podmianie wody Mg mi pierwsze spada.

Jak nie ma odpowiednio dużo Mg to i Ca (jak by nie było wysokie) nie będzie konsumowane.

U siebie samo Mg dozuje (zanim nie odpalę reaktora) Ballingiem

Można kupić gotowy Mg w preparacie, ale mi szkoda pieniędzy.

W POCH (Polskie Odczynniki Chemiczne) kupiłem chlorek magnezu 6hydrat cz.d.a. MgCl2x6h2o

i siarczan magnezu 7hydrat tez cz.d.a. MgSO4x7h2o

miesza się to w proporcji wagowej 8:1

A ile tego potrzeba na ile litrow wody i aby o ile podnieść Mg w baniaku, to już jest do tego kalkulator.

@cris6 daj maila to Ci wysle ten kalkulator - z tym ze jest po niemiecku - ale spoko, zorientujesz sie o co chodzi, nawet jak nie szprechasz.

EDIT:

skrot cz.d.a. oznacza Czysty Do Analiz.

jest tez inne oznaczenie - cz. czyli po prostu Czysty, tj. o mniejszej (niż cz.d.a.) czystości.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.