Skocz do zawartości

Historia edycji

morfi

morfi

Witajcie,jest to mój pierwszy post tutaj i chciałbym się z wami przywitać :)

Wychodzę z założenia że lepiej pytać niż potem kupować 2 razy,dlatego tu jestem i liczę na waszą pomoc oraz doświadczenie.

Więc tak ,mam plan na ten rok by w końcu  odpalić swoje wymarzone akwarium morskie :) spokojnie podchodzę do tematu dlatego daje sobie cały rok na skompletowanie całego odpowiedniego sprzętu,i potrzebuję porady  od was odnośnie jaki sprzęt kupić.Na razie dużo czytam i się szkolę .

Nastawiam się na zbiornik z koralowcami Miękkimi, LPS oraz oczywiście parę rybek ślimaków ewentualnie jakieś kraby.

Co do zbiornika  to posiadam akwarium 300 l 120x50x50  plus około 70 l sumpa ( w chwili obecnej jest to akwarium słodkowodne)

Chciałbym uniknąć bynajmniej na sam początek metody Ballinga zamierzam tylko stosować dobrej jakości sól bakterie oraz ewentualnie fitoplankton.

Żeby było czytelniej wymienię w punktach co zamierzam zakupić i proszę o weryfikację :

1   Sól  -Microbe-Lift Premium Reef Salt 

2   Suchą skałę ok 20 kg ( do akwarium)

3   Cyrkulator - Jebao OW-40 13500l/h

4  Pompę jaką posiadam obecnie jest to Jebao/Jecod dsc 5000 ( czy może zostać)

5  Oświetlenie -myślałem o belce 2x54 w i świetłowki Ati 

Co do sumpa

1 komora spad + skarpeta filtracyjna + odpieniacz Bubble Magus C-3.5

2 komora wata filtracyjna oraz jakieś złoże biologiczne ( sera siporax) 

3 komora  a w niej dsb+ żywa skała + makroglony i tu pytanie jakie polecacie i czym oświetlać 

4 komora pompa 

posiadam także podłączone do obiegu 2 korpusy 10 cali i w nich myśłałem zastosować matrix.

To na razie tyle moich pytań,zapraszam do dyskusji .

morfi

morfi

Witajcie,jest to mój pierwszy post tutaj i chciałbym się z wami przywitać :) 

Wychodzę z założenia że lepiej pytać niż potem kupować 2 razy,dlatego tu jestem i liczę na waszą pomoc oraz doświadczenie.

Więc tak ,mam plan na ten rok by w końcu  odpalić swoje wymarzone akwarium morskie :) spokojnie podchodzę do tematu dlatego daje sobie cały rok na skompletowanie całego odpowiedniego sprzętu,i potrzebuję porady  od was odnośnie jaki sprzęt kupić.Na razie dużo czytam i się szkolę .

Nastawiam się na zbiornik z koralowcami Miękkimi, LPS oraz oczywiście parę rybek ślimaków ewentualnie jakieś kraby.

Co do zbiornika  to posiadam akwarium 300 l 120x50x50  plus około 70 l sumpa ( w chwili obecnej jest to akwarium słodkowodne)

Chciałbym uniknąć bynajmniej na sam początek metody Ballinga zamierzam tylko stosować dobrej jakości sól bakterie oraz ewentualnie fitoplankton.

Żeby było czytelniej wymienię w punktach co zamierzam zakupić i proszę o weryfikację :

1   Sól  -Microbe-Lift Premium Reef Salt 

2   Suchą skałę ok 20 kg ( do akwarium)

3   Cyrkulator - Jebao OW-40 13500l/h

4  Pompę jaką posiadam obecnie jest to Jebao/Jecod dsc 5000 ( czy może zostać)

5  Oświetlenie -myślałem o belce 2x54 w i świetłowki Ati 

Co do sumpa

1 komora spad + skarpeta filtracyjna

2 komora wata filtracyjna oraz jakieś złoże biologiczne ( sera siporax) 

3 komora  a w niej dsb+ żywa skała + makroglony i tu pytanie jakie polecacie i czym oświetlać 

4 komora pompa 

posiadam także podłączone do obiegu 2 korpusy 10 cali i w nich myśłałem zastosować matrix.

To na razie tyle moich pytań,zapraszam do dyskusji .

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.