Witajcie,jest to mój pierwszy post tutaj i chciałbym się z wami przywitać
Wychodzę z założenia że lepiej pytać niż potem kupować 2 razy,dlatego tu jestem i liczę na waszą pomoc oraz doświadczenie.
Więc tak ,mam plan na ten rok by w końcu odpalić swoje wymarzone akwarium morskie spokojnie podchodzę do tematu dlatego daje sobie cały rok na skompletowanie całego odpowiedniego sprzętu,i potrzebuję porady od was odnośnie jaki sprzęt kupić.Na razie dużo czytam i się szkolę .
Nastawiam się na zbiornik z koralowcami Miękkimi, LPS oraz oczywiście parę rybek ślimaków ewentualnie jakieś kraby.
Co do zbiornika to posiadam akwarium 300 l 120x50x50 plus około 70 l sumpa ( w chwili obecnej jest to akwarium słodkowodne)
Chciałbym uniknąć bynajmniej na sam początek metody Ballinga zamierzam tylko stosować dobrej jakości sól bakterie oraz ewentualnie fitoplankton.
Żeby było czytelniej wymienię w punktach co zamierzam zakupić i proszę o weryfikację :
1 Sól -Microbe-Lift Premium Reef Salt
2 Suchą skałę ok 20 kg ( do akwarium)
3 Cyrkulator - Jebao OW-40 13500l/h
4 Pompę jaką posiadam obecnie jest to Jebao/Jecod dsc 5000 ( czy może zostać)
5 Oświetlenie -myślałem o belce 2x54 w i świetłowki Ati
Co do sumpa :
1 komora spad + skarpeta filtracyjna + odpieniacz Bubble Magus C-3.5
2 komora wata filtracyjna oraz jakieś złoże biologiczne ( sera siporax)
3 komora a w niej dsb+ żywa skała + makroglony i tu pytanie jakie polecacie i czym oświetlać
4 komora pompa
posiadam także podłączone do obiegu 2 korpusy 10 cali i w nich myśłałem zastosować matrix.
To na razie tyle moich pytań,zapraszam do dyskusji .