3 godziny temu, T.TOM.T napisał:Na zakładanie zbiornika bez odpieniacza na Twoim miejscu - bym sie nie zdecydował /taki system musi być bardzo stabilny aby samemu sobie poradzić z utrzymaniem odpowiednich parametrów .... wystarczy że na początku jednorazowo kupisz/wpuścisz kilka ryb , sypniesz za dużo pokarmu , zastosujesz jakąś "chemie" do walki z plagami które wcześniej czy pózniej Cie "nawiedzą" itd. - to parametry wody polecą Ci na łeb i młody system sam sobie z tym nie poradzi /
Tak jak napisał kolega powyżej moc odpieniacza jak najbardziej może być "zawyżona" jeżeli posiada on pompe sterowalną - wtedy w zależności od potrzeb /parametrów wody/ możesz regulować sobie jego prace . Musisz tylko wziąć pod uwage wymiary "mocniejszego odpienka" - czy aby zmieści się do szafki pod akwa no i do komory sumpa ??
Jeżeli chodzi natomiast o lampe którą sobie "upatrzyłeś" to zwóć uwage że model nemolight aqua fresh - jest dedykowany do zbiorników słodkowodnych.... a do rafowych to masz nemolight aqua marine
![]()
Dzięki Tomku że trzymasz rękę na pulsie tak jak najbardziej chodziło mi o tą lampę :NemoLight Aqua Marine 54W LED wkradł mi się błąd przy podawaniu nazwy
.A co do odpieniacza to zdecydowanie jakiś musi być nie wyobrażam sobie jechać bez niego, sprawdziłem wymiary obu i Curve A5 zmieści się bez problemu zarówno pod szafką jak i w komorze sumpa,zastanawia mnie tylko zalecany poziom wody podany przez producenta : 20,32 cm - nie wiem jak to interpretować czy nie całe 20 i pól cm czy jest to przedział od 20 do 32 cm ?
Natomiast Curve A8 jest zdecydowanie większy i martwię się jak go tam włożę wg moich obliczeń do komory sumpa wejdzie i będzie trochę luzu akurat na spad i skarpetę filtracyjna sama wysokość też jest ok ale samo włożenie będzie problemem,no chyba że go będę składał w środku już komory co może być nie lada wyzwaniem .
Najlepszym rozwiązaniem jak dla mnie i tu mi chodzi o aspekt techniczny był by Curve A5,wiadomo fajnie by było mieć odpieniacz o większym zapasie mocy,ale chciałbym wspomnieć że w sumpie będzie też refugium co też na pewno przyczyni się do oczyszczania wody i razem z Curve A5 powinny dać radę-jakie jest wasze zdanie?
Na razie zgłębiam tajniki refugium i co dokładnie tam będzie to jeszcze czas pokaże