Witam
Planuję filtracje do akwarium około 450l i powoli składam sprzęt kupowany używany, lub nowy po okazyjnych cenach. No właśnie chodzi mi o to żeby nie wpaść w zakupową pułapke, tylko zbierać to co sie przyda, tym bardzie że z tego co przeczytałem to jedna filtracja może zakłócić/wykluczyć drugą (pelletki vs UV). Z korali planuję mieszaną obsade, napewno jakieś miękkie co by się ruszało w fali.
Sumpa niestety nie będę (prawdopodobnie) mieć wielkiego ze zwględu na kształt szafki. Dlatego właśnie zależy mi na dobraniu i ocenie sprzętu który nie zajmie dużo miejsca a będzie bardzo efektywny. Większość rzeczy z poniższego rysunku mam już kupionych, poza mechaniczną skarpetą.
1. Tu bardzo mocno skłaniam się ku Innovitech filter X, z tego względu że ma wlot na spływ, rewizje, a nawet jak by trzeba było to wąż powrotu z bio pelletek też da sie wcisnąć. Myślałem też nad Clarisea 3000, ale w nim jest wejście tylko na spływ 32mm i chyba zajmuje troche więcej miejsca.
2. Odpieniacz Schuran 150 + pompa Reef Octopus vario S2 już mam zakupione. Swoją drogą to myślałem że ta pompa jest cichsza. Odpieniacz będzie pracował 24/h bo akwarium musze mieć zakryte. Zasys powietrza prawdopodobnie z zewnątrz.
3. Ceramika Seachem matrix, lub Maxspect bio sphere/block (do zakupienia). Czy to dobry pomysł, czy brać coś innego?
4. Powrót RD speedy 80W (zakupiona), który też miałby zasilić na bypasie:
a. reaktor pelletek Reef octopus BR-110 z powrotem na wlot odpieniacza. Ten reaktor kupiłem bo była dobra oferta, a sprzedawca dorzucił wór pelletek reef octopus bio spheres.Dobre to jest? Te pelletki są coś warte? Długo je można przetrzymywać szczelnie zamknięte w suchym i ciepłym miejscu? Pytam bo mam ich pare kg i to starczyło by na kilka lat, a internety nie wiele piszą o tych pelletkach.
b. lampa UV Vecton 600 (zakupiona). Czytałem że w przypadku stosowania biopelletek nie powinno się używać UV? Jak Wasze opinie na ten temat? Porwót z UV jeśli bym stosował powinien iść do sumpa, czy bezpośrednio do akwarium?
Coś tu ująć, coś dołożyć, wymienić? Boje sie trochę reaktora pelletek po przeczytaniu o porażkach jakie ludzie mieli, ale może się uda że mechaniczna skarpeta i odpieniacz dadzą sobie radę z NO3 i PO4
Co do sposobu prowadzenia zbiornika to jeszcze nie wiem. Wody z morza (metoda NSW) nie chce mi się co tydzień targać. W sklepie są dostępne produkty Red Sea, Triton, ATI i coś tam jeszcze. Pompe dozującą GHL 2.1 SA zakupiłem, więc jakiś balling jak najbardziej wchodzi w gre.