On 1/29/2019 at 12:52 PM, matroxpl said:Ja też z tym chwilę walczyłem, mam tego Shurana na aquabee, pompa strasznie przenosi drgania. Musiałem podłączyć ją wężem, pod odpieniacz i pompę dałem silikonową matę do naczyć, a całą szafkę wykleiłem matami do wygłuszania samochodów. Najpierw warstwa mat redukujących drgania, a na nie jeszcze maty piankowe
No ja w weekend porobiłem troche testów połaczając schurana do pompy Reef Octopus Varios 2. Nawet specjalnie pojechałem nad morze żeby wziąć brudnej słonej wody. Odpieniacz na 4 z pieciu biegów przy ustawieniu na suchą piane wywalił troszeczkę szlamu przez noc, ale nie za wiele. W sumie to co miał wywalić z 20 litrów wody w pojemniku.
Jednak mam kolejny dylemat. O ile pompa w sumie okazała się niesłyszalna (lub zagłuszona przez ruch wody), o tyle jest głośno jesli chodzi o powietrze. Nie ma za bardzo różnicy czy z tłumikiem, czy z wężem za oknem. Tu raczej chodzi o dźwięk produkcji pęcherzyków na zwężce venturiego, czyli samo bulgotanie odbieniacza. W sumie szkoda bo myślałem że sama zwężka powinna być znacznie cichsza niż np. w odpieniaczach na igle gdzie bąbelki są dodatkowo tłuczone przez pompe. No chyba że jakiś przewrażliwiony jestem.
Czy zatem jest jakiś odpieniacz który jest prawie niesłyszalny? W obiegu było by 600l.