Sqesta45 Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2019 Witam.Buduje prosta lampę LED na diodach 3w.Niebieskie białe.Wlacz wyłącz radiator z wiatrakiem.Moje pytanie mam driver 700mA 36-56v i chciałbym wiedzieć ile najlepiej połączyć diód żeby było najlepiej.Diody max 750mA 3.6v.Sumujac prądy jak dam 12 diod będzie ok?Proszę kogoś kto ogarnia dobrze temat.Diody epistar chinolesy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian K. Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2019 a ile ma W zasilacz?to i tyle diod. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sqesta45 Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2019 To jest zasilacz impulsowy 700mA daje prąd 36-56 v max 40W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2019 pomiędzy 10 a 15 będzie ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sqesta45 Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2019 Thx właśnie chodziło mi o konkretną odpowiedź.Dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2019 Godzinę temu, Sqesta45 napisał: To jest zasilacz impulsowy 700mA daje prąd 36-56 v max 40W primo - zasilacz STAŁOPRĄDOWY a nie impulsowy o prądzie 700mA i napięciu 36-56V prąd to Ampery a napięcie Volty możesz do niego podłączyć od 10 do .. iluśtam diod 3W 700mA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wally Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2019 Witam, z mojego małego doświadczenia mogę doradzić zastosowanie zasilacza 600mA. Ja u siebie przy 12 diodach najpierw zastosowałem 700mA spowodowało to przekroczenie V na każdej dziodzie i sumarycznie na obwodzie z 12 diodami wyszło mi na miernikiu 42,24V po zmianie na zasilacz 600mA V spadły do 40,2V. Lampa wizualnie świeci tak samo dobrze. Mam nadzieję że taka zmiana wydłuży żywotność samych ledow i spowoduje mniejsze nagrzewanie belki. Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Axelf88 Zgłoś Napisano 23 Lutego 2019 Wally jesli laczylesz diody szeregowo bez zadnych rezystorow i zastosowales zasilacz stalopradowy 0.7A to nie powinno przekroczyc dopuszczalnego napiecia. Byl to typowy zasilacz stalopradowy? Czy stosowales drivery, ktore zasilamy osobnym zasilaczem 24V? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 23 Lutego 2019 W dniu 29.01.2019 o 22:01, wally napisał: spowodowało to przekroczenie V na każdej dziodzie no i ? przecież diody są sterowane prądem a nie napięciem po to są drivery by zmieniając napięcie uzyskać odp. prąd np. 600 czy 700mA a to czy w nitce jest 44 czy 40V nie ma znaczenia dla diody - liczy sie prąd W dniu 29.01.2019 o 22:01, wally napisał: Lampa wizualnie świeci tak samo dobrze. dla naszego oka tak - sprawdź luxometrem to zobaczysz różnicę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wally Zgłoś Napisano 25 Lutego 2019 WitamJeśli V nie ma znaczenia to dlaczego w specyfikacji diody jest podany zakres V? Zasilanie jakie zastosowałem to Driver Led. Nie posiadam luxometru więc nie mam jak sprawdzić. Moje belka podczas pracy osiąga temperaturę 47 stopni l nie sądzicie że to trochę za dużo? Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 25 Lutego 2019 (edytowane) 48 minut temu, wally napisał: Witam Jeśli V nie ma znaczenia to dlaczego w specyfikacji diody jest podany zakres V? Zasilanie jakie zastosowałem to Driver Led. Nie posiadam luxometru więc nie mam jak sprawdzić. Moje belka podczas pracy osiąga temperaturę 47 stopni l nie sądzicie że to trochę za dużo? Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka może za mały radiator pod te Ledy a może wentylatory za słabe (jeśli są ) a jeśli ich nie ma to dołóż ..ja przy swoich 96 szt 3w mam 37st. Edytowane 25 Lutego 2019 przez niwre37 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach