9 godzin temu, azgar napisał:na pewno nie używaj mysidolu jak poczytasz to ludzie zniszczyli sobie akwaria tym nowym co teraz w sprzedaży
- na razie przestaw cyrkularor niech dmucha na skałe codziennie w inne miejsce możesz dawac odsysaj cjano i detrus, wywalaj powoli piach duzo brudu ci sie w piasku zbiera z tad to cjano pewno
Już przestawialem cyrkulator. A cyjano tak jak mówię odrywalem szczoteczka że skały i odsysalem do kibla po wyczyszczeniu skały do 3 dni wraca.
Brud w piasku dlatego że przestałem nim mieszać wcześniej dziennie mieszałem piaskiem i też dużo brudu się z niego uwalnialo nawet myślałem że przez to że mieszalem piaskiem to cyjano ma pożywienie. Dlatego przestałem aby zobaczyć co się będzie dzialo
9 godzin temu, dla syna napisał:Ja mam warstwę detrytusu ok 2cm (w panelu) i nie mam cyjano. Leje stosunkowo dużo bakterii. Mam kupę ganiających lasonowów i innych badziewi. Woda w obiegu nie jest filtrowana przez waty, gąbki itp itd. Może biologia kuleje i wychodzi buuum?
Pewnie znasz temat kiedy miałem problemy z parametrami. Wtedy właśnie pojawiło mi się cyjano nic nie lalem pilnowalem parametrów w nadziei że przestanie to badziewie rosnąć. Ale nie przestało wiec teraz szukam sposobu aby to zwalczyć bo już mnie to coraz bardziej denerwuje
9 godzin temu, chwialek napisał:Kiedy zmieniałeś żywicę i jak dużo wody przefiltrowała. Jak wyglądają wskazania TDS ?
Jak długo ten zbiornik funkcjonuje?
Żywica zmieniana jakoś 3 miesiące temu a razem z nią reszta filtrów. Wody filtruje mało tyle co do podmian a podmieniam od 5 do 10l na tydzien
Akwarium ma ciut przeszło rok