Skocz do zawartości

Historia edycji

Xionc

Xionc

Witam. Stała się u mnie tragedia - po 5 latach istnienia akwarium awarii uległ termostat w grzałce i zamiast "trzymać" założone 25 stopni zagrzał wodę w akwarium do 37 stopni w przeciągu około 16 tu godzin. Z ryb mam tylko Błazny, które o dziwo przeżyły, wszystkie ślimaki również. Niestety wielkie drzewa Capnelli nie chcą się podnieść i napompować do tej pory , a wszystkie trzy rodzaje Calustrei "ślinią" się i odsłaniają szkielet. Woda mętna - mleko. Działania jakie podjąłem to podmiana 30 litrów na świeżą solankę ( akwarium 120 litrów ), zapodałem 500 gram aktywnego węgla do filtra FZN3. Teraz moje pytanie do bardziej doświadczonych koleżanek i kolegów - co jeszcze mogę zrobić żeby ratować z korali co się jeszcze da ? Czy wlać bakterie Special Blend - tu dylemat bo konsultując się z doświadczonymi kolegami mam sprzeczne informacje - jedni twierdzą, że jak najbardziej bo "oczyszczą" wodę, inni wręcz przeciwnie - w żadnym przypadku bo doprowadzę do zakwitu bakteryjnego . .Jak długo czekać z drzewkami Capnelli  - ile dać im czasu na podniesienie się żeby nie zaczęły się rozkładać i zanieczyszczać wodę ? Zmierzyłem parametry przed nocą : Temp 25 , zasolenie 1,025 , no 3 - 0 , kh 7,3, Ca - 390, Mg 1410,  P0 4 niestety skończył mi się test :( Bardzo proszę Was o wszelkie porady i sugestie co jeszcze mogę zrobić ? Pozdrawiam serdecznie załamany :(

Xionc

Xionc

Witam. Stała się u mnie tragedia - po 5 latach istnienia akwarium awarii uległ termostat w grzałce i zamiast "trzymać" założone 25 stopni zagrzał wodę w akwarium do 37 stopni w przeciągu około 16 tu godzin. Z ryb mam tylko Błazny, które o dziwo przeżyły, wszystkie ślimaki również. Niestety wielkie drzewa Capnelli nie chcą się podnieść i napompować do tej pory , a wszystkie trzy rodzaje Calustrei "ślinią" się i odsłaniają szkielet. Woda mętna - mleko. Działania jakie podjąłem to podmiana 30 litrów na świeżą solankę, zapodałem 500 gram aktywnego węgla do filtra FZN3. Teraz moje pytanie do bardziej doświadczonych koleżanek i kolegów - co jeszcze mogę zrobić żeby ratować z korali co się jeszcze da ? Czy wlać bakterie Special Blend - tu dylemat bo konsultując się z doświadczonymi kolegami mam sprzeczne informacje - jedni twierdzą, że jak najbardziej bo "oczyszczą" wodę, inni wręcz przeciwnie - w żadnym przypadku bo doprowadzę do zakwitu bakteryjnego . .Jak długo czekać z drzewkami Capnelli  - ile dać im czasu na podniesienie się żeby nie zaczęły się rozkładać i zanieczyszczać wodę ? Zmierzyłem parametry przed nocą : Temp 25 , zasolenie 1,025 , no 3 - 0 , kh 7,3, Ca - 390, Mg 1410,  P0 4 niestety skończył mi się test :(  Bardzo proszę Was o wszelkie porady i sugestie co jeszcze mogę zrobić ? Pozdrawiam serdecznie załamany :( 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.