Skocz do zawartości
Piotr Jan Rogalski

[K] Salaris Fasciatus w Warszawie

Rekomendowane odpowiedzi

Albo od kogoś prywatnie kupię,

albo gdzie można kupić tą rybę w Warszawie w sklepie?

Wysyłkowo nie chcę, bo przesyłka drożej mnie wyniesie niż ta ryba.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrze widziałem je i w Korale i Aquariumhobby koło Feminy więc warto tam w pierwszej kolejności szukać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej Piotr

Uwazaj na te rybki bo strasznie wyskakuja z akwarium w nocy , musisz zawsze miec wlonczone oswietlenie nocne ale i to nie jest gwarancja .

Mialem pieknego duzego Salaris`a , nacieszylem sie nim dwa dni i wyskoczyl , rano lezal wysuszony jak skwarka na podlodze :/ a jeszcze go wcieczorkiem ogladalem jak plywal i pokazywal te swoje "rozki" z za skalek pamietam ehhhh

Na drugi dzien jak go zobaczylem lezacego wyschnietego na podlodze , to az mi sie lza w oku zakrecila .

pozdr...

Pozdrawiam Zbyszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety Swir ma rację - mój przez dwa lata nawet nie zbliżał się do tafli wody((no chyba, że podczas karmienia) aż jednego dnia znalazłem go na podłodze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od tafli wody do krawędzi akwarium mam 13cm.

Myślicie, że przeskoczy?

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety bez większych problemów - dorosły Salarias ma ok. 15cm więc jak będzie chciał wyskoczyć to wyskoczy.

Kupując tą rybę musisz się z tym ryzykiem po prostu oswoić - a szkoda bo to jedne z fajniejszych ryb jakie można obserwować w baniaku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W starszych książkach zalecają właśnie takie rozwiązanie ale nie wiem czy to się sprawdzi w ogólnym zarysie - w końcu tym samym blokujemy sobie łatwy dostep do baniaka, będzie się na tym odkładała sól co wymagać bedzie ciągłego czyszczenia no i koniec końców częściowo ograniczy to dostęp światła.

Chyba po prostu trzeba podjąć ryzyko ew. skoków rybki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro tak skacza (ten którego miałem nie skakał - pewnie Małysza nigdy nie oglądał) to coś pomyślę o siatce na ramce nad akwa.

Tak żeby łatwo było zdejmować i zakładać.

A sól ... może 13cm nad taflą wody soli nie będzie tak dużo, aby się nadmiernie odkładała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.