Skocz do zawartości

Historia edycji

Bishop358

Bishop358

No cóż, skoro piszecie aby wyjałowić wodę z mikro to odpieniacz ustawię na mokro i zaprzestam chwilowo podmianek. Szczerze to pierwsze słyszę aby pozbyć się mikro z wody. Dobrze że spytałem. 

Błąd popełniłem ponieważ zrobiłem kilka rzeczy w tym samym czasie:

- zmiana cyrkulacji 

-dozowanie jodu

- lanie octu

- dodanie skały 

Przez to nie wiadomo dokładnie co może być przyczyną ale będę próbował. 

Poczekam tak około 2 tygodni, jeżeli nie będzie poprawy to zastanawiam się nad VSV. 

Chodzi mi po głowie też algae scrubber ale to już ostateczność że względu na brak sumpa a więc przestrzeń do założenia tego filtra jest bardzo ograniczona. 

Ps. Jeszcze dwa małe szczegóły:

Jak pisałem ziarna piachu robią się zielone. Od jakiegoś już czasu zauważyłem że w podłożu zbiera się dużo pęcherzyków powietrza które się tam ciągle utrzymują A drugi szczegół: na powierzchni pojawił się mocny film bakteryjny. 

Jeżeli ktoś by połączył te rzeczy z czymś to proszę pisać. Każda porada jest przydatna. 

Bishop358

Bishop358

No cóż, skoro piszecie aby wyjałowić wodę z mikro to odpieniacz ustawię na mokro i zaprzestam chwilowo podmianek. Szczerze to pierwsze słyszę aby pozbyć się mikro z wody. Dobrze że spytałem. 

Błąd popełniłem ponieważ zrobiłem kilka rzeczy w tym samym czasie:

- zmiana cyrkulacji 

-dozowanie jodu

- lanie octu

- dodanie skały 

Przez to nie wiadomo dokładnie co może być przyczyną ale będę próbował. 

Poczekam tak około 2 tygodni, jeżeli nie będzie poprawy to zastanawiam się nad VSV. 

Chodzi mi po głowie też algae scrubber ale to już ostateczność że względu na brak sumpa a więc przestrzeń do założenia tego filtra jest bardzo ograniczona. 

Jeszcze dwa małe szczegóły:

Jak pisałem ziarna piachu robią się zielone. Od jakiegoś już czasu zauważyłem że w podłożu zbiera się dużo pęcherzyków powietrza które się tam ciągle utrzymują A drugi szczegół: na powierzchni pojawił się mocny film bakteryjny. 

Jeżeli ktoś by połączył te rzeczy z czymś to proszę pisać. Każda porada jest przydatna. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.