Witam, postanowiłem że i ja pochwalę się swoim ostatnim projekcikiem. 19.02.2019 wystartowałem zbiorniczek 72 litry. Jeśłi chodzi o setup wygląda to następująco:
Zbiornik
Full Opti Whitle 60x30x40 cm. Bez sumpa.
Lampa
AI Prime HD ( 55Wat )
Filtr
Kaskada FZN-3 ( zasypany siporaxem + na wierzch wata )
Cyrkulacja
- jeden cyrkulator koraila
- falownik Jebao SW 3
Zbiornik został zalany świeżą solanką na soli Red Sea Coral Pro. Zasolenie na chwilę obecną 1.024. Temperatura 25 stopni. Docelowo chcę trzymać tutaj SPS i kilka euphili ale jak to będzie czas pokaże. Zwierzaków niewiele podejrzewam że tylko para błazenków. Odpieniacza z tej racji nie planuję jeśli jednak zajdzie taka potrzeba trafi do jednej komory kaskady.
Skała
z erybka - Nature's Ocean Purple Base Rock 9 kg.
Piasek
z erybka ReeFlowers Pearl White 5 kg.
Do zbiornika trafiła porcja bakteri startujących piasek oraz dawka Special Blend zalecana przez producenta. Z racji tego że organiki nie ma tam żadnej do wody trafiła mikstura zblendowanej spiruliny i kawałek krewetki.
Dzisiaj mija tydzień i jeden dzień od zalania. Parametry:
NH3 - 3
NO2 - 0,1
NO3 - 2
Reszta niemierzona. Czekam aż cykl azotowy się zamknie i wpuszczę tam jakieś życie gdyż zbiornik praktycznie cały sztuczny więc organiki niema tam żadnej. Lampą święcę aktualnie tak ( pełny cykl):
Nie jestem pewny czy nie przesadzam z mocą i nie będzie to w przyszłości palić koralów bo w szycie około 13-stej godziny tak to wygląda:
Zbiornik aktualnie prezentuje się tak: