Skocz do zawartości
Simon

Naprawa Delteca AP525

Rekomendowane odpowiedzi

Kupilem Delteca APH525 - unikatowa seria z dziura :) . Dotarl do mnie polamany, z uszkodzen wyglada ze byl raczej uszkodzony juz przed wysylka ale nie wazne.

W polamanej okazalosci:

977-forum1.jpg

i dziura:

977-forum6.jpg

Pare fotek:

977-forum3.jpg

i z blizsza:

977-forum4.jpg

977-forum5.jpg

i ostatnia:

977-forum2.jpg

W moim przypadku wyciecie i powiercenie nowego body nie wchodzi w rachube - z diy nie jestem za pan brat i nie mam zadnych narzedzi. Czy mozna to pokleic superglue, ewentualne braki wypelnic silikonem i bedzie sie trzymalo? Co powinienem zrobic z drobnymi peknieciami idocznymi na zdjeciach.

Brac sie w ogole za to czy lepiej na forum szukac specjalisty ktory zrobi mi nowy korpus - a jak juz jakis czyta ten watek to ile sobie zarzyczy?

Szymon

180x75x75 + sump 240litrow + fragowe 150x60x20, 2x400W+8x39W, Fragowe 6x54W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Superglue odpada - to nie będzie trwałe polączenie. Podstawowe pytanie: Czy wyłamane elementy pasuja do dziury, czy są duże ubytki? Można jeszcze później na to miejsce nakleić "łatę" z innej rury. IMO rzecz do zrobienia ale nie przy pomocy plasteliny i taśmy samoprzylepnej- na naprawionym miejscu będzie wisiała pompa, chyba, że można ją przenieść na drugą stronę ale wtedy pojawia się problem wklejenia pompy (wiercenie, śrubunki itp).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli elementy pasują do siebie to ja bym to pokleił klejem do instslacji PCV do wody pitnej -dostępnym w marketach i wzmocnił to dodatkowo obręczami z rury pcv szerokości kilku cm. rurę tez dostaniesz w markecie szara,brąz itp. ważne żeby była z pcv/pvc. pewnie identycznej średnucy nie dostaniesz ale 110mm powinno byc bez problemu po rozcięciu dobrze spasujesz. Bedzie brzydko ale będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a z drugiej strony, to przegięcie, żeby sprzedającemu nie chciało go sie wymoczyć w wodzie z octem, skandal !!

akwa 300 l + sump 100 l i masa potrzebnych i niepotrzebnych dupereli :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj tam wyczyszczenie to nie problem. Problem to zeby go jakos porzadnie poskladac.

Kawalki sa w sumie 2 i po pierwszych przymiarkach to nawet jest ich nadmiar :). W najblizszym czasie najwyzej poszukam tego kleju do pcv i poprobuje powalczyc - tylko czy sie to bedzie trzymac (a moze by tak mililiputem potraktowac rure z zewnatrz), z ta pompa wiszaca z boku to zobaczymy. Jak to bedzie wygladac to mnie nie interesuje, jak cos minimalnie z niego bedzie ciekanac to tez bez roznicy - bedzie siedzial w sumpie. Mialem 2 zewnetrzne ...

Rura ma okolo 4.5cala czyli kolo 11.50cm srednicy.

Przeniesienie pompy na 2 strone odpada - nie mam czym nawiertow zrobic.

Btw wzialem sobie ta Aquabee 2000/1 z tym srubunkiem z delteka i do aktualnego bez-nazwy do mac 1200l (ebay-EQJ) podpialem.... ostatnio sie skarzylem ze mi odpieniacz (testowalem tez biostara i cos tam jeszcze) przestaly pienic :haha Jesli uda mi sie tego delteca poskladac albo rule z nawiertami dostac to sie domyslam ze chyba juz sie nie bede skarzyl.

Szymon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak się patrzy, to z pierwszej foty wynika, że cały jest wykonany z pcv - przynajmniej szyjka pianowa, kubek i rura zrzutowa ...

zastanawiam się - skoro z pcv, dlaczego taki słaby :)

jeśli komora reakcyjna również jest z pcv, to powinno wydać klejenie. jeżeli jednak jest z akrylu, który nowy nie jest i swoje przeszedł, to istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że klej spowoduje popękanie rury w miejscach klejenia.

w zależności od materiału komory reakcyjnej skimmer'a:

- przy pcv spróbować kleić

- przy akrylu polecam spawanie na gorąco

oczywiście spawaniem można naprawić obie opcje rodzaju materiału z jakiego wykonano skimmer.

spawanie nie spowoduje popękania akrylu, który wskutek użytkowania jest nieco zestarzały - czytaj, jego własności fizyko chemiczne nie mają cech wytrzymałościowych materiału nowego ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swir chyba masz racje co do materialu. Bede sie widzial ze znajomym majstrem to go spytam czy mi to zlozy. Dzieki za rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.