Skocz do zawartości
Ewa

techniki karmienia ryb suchym żarciem...

Rekomendowane odpowiedzi

hmmm, po raz kolejny wyczytałam, że niektórzy a Was karmią ryby uprzednio namaczając suche żarcie wodą z akwarium. Ja od samego początku karmię Tripicalem Marine Gran wrzucając go bezpośrednio do wody, ryby od razu wszystko zjadają i nic się nie dzieje...

Stąd moje pytanie czy metoda moczenia dotyczy jakiegoś konkretnego żarcia, którego nie używałam, czy po prostu wierzycie w historie o pękających układach pokarmowych, po napęcznieniu pokarmu - bo ja to włożyłam między bajki...

zasadniczo są dwa uda: albo się uda, albo się nie uda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przewody pokarmowe może nie pękają ale pokarmy (przede wszystkim te granulowane) pęcznieją jednak bardzo mocno. Oprócz tego namoczone jedzenie nie pływa po powierzchni tylko spada w toń. Ja nie mogę się powstrzymać i szeroko stosuję wodę z akwarium do pokarmów - moczę suche i rozmrażam w niej mrożonki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

granulaty są super bo długo pływają w toni, dobry jest suchy gamarus bo bardzo długo pływa. Namaczanie to bzdura. od kilkunastu lat używam automatycznego karmika i sypie mieszankę suchego.

Automatyczne dolewki - tel 501 562 051 , mail dr_witt@wp.pl ,Allegro - Dr_witt

http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=513551

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja namaczam, bo to co plywa po powierzchni dosc szybko splynie do komina.

O pękaniu przewodów pokarmowych pierwsze słyszę - to jakaś paranoja.

Christipera parasema nie były zainteresowane pobieraniem pokarmu z powierzchni, nie mówiąc już o Salaris.

Krwetki też biorą to, co im na skałę opadnie. Pustelniki wiadomo, żarcie musi im leżeć pod nogami.

Każdy suchy pokarm którym karmiłem prędzej przepłynie przez grzebien niż utonie.

Przynajmniej w znacznej części.

Namaczanie nie jest problemme, a rozwiązuje te problemy.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie mam czasu na te czynności. karmi za mnie karmik automatyczny. A żeby nie spływało do kratki mam pływające kółko o średnicy 15cm - czyli karmik jak do słodkiego. ryby jak wiedzą że karmienie (dźwięk karmika) podpływają pod kółko i czekają.

Automatyczne dolewki - tel 501 562 051 , mail dr_witt@wp.pl ,Allegro - Dr_witt

http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=513551

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja staram się poświęcac chociaż kilka minut dziennie dla akwarium.

Rzut oka, czy wszystko OK. Karmienie z moczeniem pokarmu to na tyle mało czasu, że nie przeszkadza.

No ale rozumiem, że nie każdy ma czas na swoje hobby - ja mam :)

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy karmie platkami to je mocze zeby sie utopily (30 sekund?)

Gdy wyjezdzam, to karmie granulatem. Montuje cos podobnego jak Witek - mocuje kawalek rurki, ktora jest zanurzona w wodzie i karmidelko podaje pokarm do tej rurki. Pokarm, zanim nie mamoknie to pozostaje w rurze. Poprzednio tez wiekszosc suchego pokarmu ladowala w kominie.

Pozdro

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.