Nie chce zakładać kolejnego wątku także swoje spostrzeżenia i pytania przedstawię tutaj.nh4- 0,no2- 0,no 3 -10 resztę testów będę miał jutro.temp 25C°, Świece 15h ze wschodami i zachodami które łącznie trwają okolo 5h. Wypadkowa temp 15000 stopni kelwina. Codziennie daje dwie krople np pro (pozywka). Odpiemiacz w końcu zacza wyrzucać http://sklep.aquamedic.pl/power-flotor-wkrotce-dostepny.html wybrałem ten w rozmiarze M . W przegrode wkładam raz na 2 dni włóknine filtracyjna, mam też 50g węgla od microbe lift, dwa bloki maxspecta,9kg żywego piasku i 20kg skały marco rock. I to było by tyle jeśli chodzi o filtracje. Akwa 200l +25L samp i 8l dolewka.
Teraz pytania:
1. Mam dwa blazenki i chrysusa i karmię je raz dziennie połowa kostki natute ocean formua one. Czy taka ilość jedzenia jest wystarcZająca a może A duza?jedzenie przygotowuje tak ze biorę kieliszek wody ze zbiornika,wkładam do niego pokarm i czekam aż się rozpuści i ociepli.
2. Mam dwa cylkulatory 4000l/h bez trybu nocnego i powrót pompy 2000l/h. Zastanawiam się czy nie podłączyć jednego z cyrkulatorow pod wyłącznik czasowy żeby ryby miały w nocy korzystniejsze warunki do odpoczynku.
3.przez problemyproblemu z hydraulika co zmuszao mnie do przelewania wody z sampa do wiadra zasolenie spadło z 1.024 na 1.023. Docelowo chciałbym chyba 1.025. Jak dosolic wodę? Gdybym przygotował solanke np w szklance o wysokim stężeniu odpowiadajacym planowaniem podwuzszeniu stężenia to taki koncentrat mogę wlać śmiało do sumpa? Czy raczej robić to codzienne po trochu?
4.węgiel zostawić czy wyciągnąć? Woda kryształ.
Ogólnie ryby sympatyczne, pełne życia. Chrysus codziennie o 19godz zakopuje sie i spi z zegarkiem na reku do 7 rano.blazenki w ogóle nie spia, uczepily się cyrkulatora i całymi dniami pływają pod prąd i z prądem. Czasem odpoczywają w miejscu o niskiej cyrkulacji.