Luk Zgłoś Napisano 8 Maja 2019 25 minut temu, Jointela napisał: Tutaj masz filmik o metodzie naturalnej Dziękuję za filmik ale słabo u mnie z angielskim - proszę o pomoc: 1. Zalewamy skałe na 4 do 12 tygodni w wodzie słonej czy RO DI ?? 2. Cyrkulacja i ogrzewanie - 25,6 stopnia C 3. Zbiornik musi być zacieniony - bez oświetlenia. 4. Ten gość w filmie dodaje bakterie ale na koniec metody naturalnej, podczas jej trwania czy już przy starcie i dojrzewaniu zbiornika ?? Czy coś przeoczyłem ?? Proszę napiszcie mi tutaj - bardzo proszę - innym może też się to przyda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jointela Zgłoś Napisano 8 Maja 2019 Woda słona, skala ma być w totalnych ciemnościach, musisz dać mocną cyrkulację bakterie możesz dodać odrazu aby przyspieszyć proces Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Obecny zbiornik 142,5 + PANEL http://nano-reef.pl/forums/topic/107060-142-5-panel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luk Zgłoś Napisano 8 Maja 2019 Dzięki - a co z fosforanami - jaka ich wartość jest dopuszczalna aby móc zakończyć czyszczenie skały i wystartować zbiornik ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jointela Zgłoś Napisano 8 Maja 2019 Wszystko zależy w jakim stanie kupisz skale. Musisz zmierzyć na początku w w pierwszym tygodniu PO4 i sprawdzać co tydzień jak poziom spada. Ta metoda jest naturalna i długa ale napewno nie wybije wszystkiego bo to nie wybielacz i kwas. Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Obecny zbiornik 142,5 + PANEL http://nano-reef.pl/forums/topic/107060-142-5-panel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luk Zgłoś Napisano 8 Maja 2019 Dzięki - dobrej nocy ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 8 Maja 2019 To jest to o czym nie raz już tu na forum pisałem że bakterie do życia światła nie potrzebują i na starcie zbiornika przez pierwszy miesiąc nawet nie jest wskazane mocne święcenie, można a nawet dobrze by było tylko ograniczyć się tylko do niebieskiego światła w małej ilości. No chyba że chcemy widzieć masę glonów to proszę bardzo jeżeli chcemy mieć bez objawowe dojrzewanie to wystarczy uzbroić się w cierpliwość i czekać w ciemnościach...Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jointela Zgłoś Napisano 8 Maja 2019 Wszystko zależy od drogi jaką chce pójść akwarysta jedni chcą zaczynać od martwej skały inni by chcieli prosto z frachtu Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Obecny zbiornik 142,5 + PANEL http://nano-reef.pl/forums/topic/107060-142-5-panel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luk Zgłoś Napisano 8 Maja 2019 3 minuty temu, =Fresz= napisał: ...bakterie do życia światła nie potrzebują... tego nie wiedziałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jointela Zgłoś Napisano 8 Maja 2019 tego nie wiedziałem. Poczytaj o dsb to zobaczysz w jakich warunkach żyją bakterie Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Obecny zbiornik 142,5 + PANEL http://nano-reef.pl/forums/topic/107060-142-5-panel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 13 Maja 2019 Jak sytuacja na froncie? U mnie spada NO3 i zwiększyła się kalcyfikacja. Pierwszy raz od kiedy mam już parę lat akwaria morskie pojawiły się u mnie glony w kilku miejscach. Żółtek coś tam dłubie ale chyba muszę kupić jakiegoś małego jeżowca no i szukam dużych ślimaków fluctuosa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chabov Zgłoś Napisano 14 Maja 2019 22 godziny temu, =Fresz= napisał: Jak sytuacja na froncie? U mnie spada NO3 i zwiększyła się kalcyfikacja. Pierwszy raz od kiedy mam już parę lat akwaria morskie pojawiły się u mnie glony w kilku miejscach. Żółtek coś tam dłubie ale chyba muszę kupić jakiegoś małego jeżowca no i szukam dużych ślimaków fluctuosa. zapraszam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach