Skocz do zawartości

Historia edycji

Robteos

Robteos

9 godzin temu, MichalCz napisał:

Dzisiaj z samego rana podmieniłem 40L wody na świeżą solankę i po pomiarze Ca klapa. Wzrosło zaledwie do 300 z 290<_<

Przeszukałem internety i się okazało że ta sól IO ma taki niski poziom wapnia i magnezu. Jedyne co mi pozostaje to wymiana na inna bo chyba z LPS'ami będzie ciężko.

Czy sól ma niski poziom ? taki najbliżej jak mówiąc naturalnej wodzie morskiej.
Samo podniesienie Ca to polecam po prostu gotowym roztworem do kupienia na Ca w akwarystycznych ,albo sobie samemu zakupić proszek chlorek wapnia CaCl2 rozpuść w ilości 500g na 1l bardziej stężony roztwór to jest tylko uważaj bo przy mieszaniu występuje trochę reakcja i lubi się to robić b.ciepłe. Wymieszaj i zacznij od małych dawek robiąc testy do uzyskania odpowiedniego poziomu bo roztwór jest bardziej stężony od zwykłego ballingowego.

Robteos

Robteos

9 godzin temu, MichalCz napisał:

Dzisiaj z samego rana podmieniłem 40L wody na świeżą solankę i po pomiarze Ca klapa. Wzrosło zaledwie do 300 z 290<_<

Przeszukałem internety i się okazało że ta sól IO ma taki niski poziom wapnia i magnezu. Jedyne co mi pozostaje to wymiana na inna bo chyba z LPS'ami będzie ciężko.

Czy sól ma niski poziom ? taki najbliżej jak mówiąc naturalnej wodzie morskiej.
Samo podniesienie Ca to polecam po prostu gotowym roztworem do kupienia na Ca w akwarystycznych cena wyższa albo sobie samemu zakupić proszek chlorek wapnia CaCl2 rozpuść w ilości 500g na 1l bardziej stężony roztwór to jest tylko uważaj bo przy mieszaniu występuje trochę reakcja i lubi się to robić b.ciepłe. Wymieszaj i zacznij od małych dawek robiąc testy do uzyskania odpowiedniego poziomu bo roztwór jest bardziej stężony od zwykłego ballingowego.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.