Skocz do zawartości
SanMiguel

sposób rozrastania się SPSów

Rekomendowane odpowiedzi

Tak się zastanawiam, czy można jakoś sterować sposobem rozrastania się korala, żeby przybierał inne kształty. Nie piszę tu o radykalnych różnicach ale o czymś w stylu gęstości rozgałęzień itp. Naszło mnie to pytanie widząc w jaki sposób rosną moje montipory digitaty. Od momentu kiedy wsadziłem szczepki do akwarium mają raczej mizerne przyrosty na tipach. Za to ich podstawa "rozlała' się po całkiem sporej powierzchni skały do której są przytwierdzone. Można powiedzieć, ze w ten sposób podwoiły albo nawet i potroiły swoją masę. Czy jest coś co mogę zrobić żeby korale rosły bardziej trójwymiarowo? :wink

W końcu chyba oczywistym jest, że w spsach najbardziej urzekająca jest ich forma przypominająca rogi łosia:D

________________________________ korale koloru koralowego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hyhy rogi łosia:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to jest ciekawa kwestia - w zblizonych technicznie zbiornikach ten sam koral potrafi rosnac inaczej - u mnie np. montipora pink rosnie jak wspomniane rogi losia, ale galezie sa rzadkie, rozgalezienia nieregularne. U kolegi zas, przy takim samym wybarwieniu, krzaczek jest rownomiernie uksztaltowany i praktycznie idealnie wpisany w kule. A to ten sam gatunek i zblizone warunki.

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SanMiguel

Koral rosnie calkiem normalnie. Najpierw zuzywa energie na porzadne przytwierdzenie sie stopa do podloza a potem bedzie wysuwal rogi.:)

Chyba ze to monipora talezowa.

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.