Skocz do zawartości

Historia edycji

wiesiektbg

wiesiektbg

Silva, chyba nie doczytałeś dokładnie. Ja porównuję APEX-a do komputera ARM (nie ARMX), który jest komputerem starszej generacji i mierzy te same parametry, co APEX, czyli : temperatura wody, zasolenie, PH i ORP. Można nim sterować m.in. ogrzewaniem, chłodzeniem. reaktorem wapnia, ozonatorem, oświetleniem i nie pamietam czym tam jeszcze. Listwę ARM ma słabszą od APEX-a (dwa wyjścia mniej, chociaż ten czarny energy bar ma 6 wejść), ale kosztuje coś ok 600 zeta bez sond pomiarowych. Ja do swojego ARM-a dokupiłem sondy ORP i PH na Ali po 100zeta, do tego sondę zasolenia kupiłem u Pana Wojtka za 169 zeta (o ile dobrze pamietam). Wyszło mi więc niecałe 1000 zeta za wszystko, licząc po cenie producenta (z tym, że ARM kosztował mnie dużo mniej, bo wyhaczyłem go na aukcji Allegro

Tak na marginesie, to ARMX, którego mylisz z ARM-em, ma dodatkowe możliwości, plus pomiar Ca, Mg, Cl (opcjonalnie), No3,  Po4, KH, GH, oparte na sondach jonoselektywnych, a to już technologia z kosmosu i trzeba włożyć naprawdę dużo pracy i pieniędzy, żeby coś takiego zrobić. Jeśli będzie to wszystko działać, tak jak zapewnia producent, to z pewnością ułatwi to bardzo życie akwarystom. Dlatego mam wielki szacunek dla Pana Wojtka, który zaryzykował i podjął się pracy nad czymś takim. Tym bardziej, zważywszy na jego sytuację osobistą. Jak dla mnie, to liczą się przede wszystkim możliwości sprzętu, a nie jego wygląd. Jeśli sprzęt ułatwi mi życie w takim stopniu, jak zapewnia to Pan Wojciech, to może to być nawet w szczelnej mydelniczce - byle się nie psuło i sprawnie pracowało :-)

wiesiektbg

wiesiektbg

Silva, chyba nie doczytałeś dokładnie. Ja porównuję APEX-a do komputera ARM (nie ARMX), który jest komputerem starszej generacji i mierzy te same parametry, co APEX, czyli : temperatura wody, zasolenie, PH i ORP. Można nim sterować m.in. ogrzewaniem, chłodzeniem. reaktorem wapnia, ozonatorem, oświetleniem i nie pamietam czym tam jeszcze. Listwę ARM ma słabszą od APEX-a (dwa wyjścia mniej), ale kosztuje coś ok 600 zeta bez sond pomiarowych. Ja do swojego ARM-a dokupiłem sondy ORP i PH na Ali po 100zeta, do tego sondę zasolenia kupiłem u Pana Wojtka za 169 zeta (o ile dobrze pamietam). Wyszło mi więc niecałe 1000 zeta za wszystko, licząc po cenie producenta (z tym, że ARM kosztował mnie dużo mniej, bo wyhaczyłem go na aukcji Allegro

Tak na marginesie, to ARMX, którego mylisz z ARM-em, ma dodatkowe możliwości, plus pomiar Ca, Mg, Cl (opcjonalnie), No3,  Po4, KH, GH, oparte na sondach jonoselektywnych, a to już technologia z kosmosu i trzeba włożyć naprawdę dużo pracy i pieniędzy, żeby coś takiego zrobić. Jeśli będzie to wszystko działać, tak jak zapewnia producent, to z pewnością ułatwi to bardzo życie akwarystom. Dlatego mam wielki szacunek dla Pana Wojtka, który zaryzykował i podjął się pracy nad czymś takim. Tym bardziej, zważywszy na jego sytuację osobistą. Jak dla mnie, to liczą się przede wszystkim możliwości sprzętu, a nie jego wygląd. Jeśli sprzęt ułatwi mi życie w takim stopniu, jak zapewnia to Pan Wojciech, to może to być nawet w szczelnej mydelniczce - byle się nie psuło i sprawnie pracowało :-)

wiesiektbg

wiesiektbg

Silva, chyba nie doczytałeś dokładnie. Ja porównuję APEX-a do komputera ARM (nie ARMX), który jest komputerem starszej generacji i mierzy te same parametry, co APEX, czyli : temperatura wody, zasolenie, PH i ORP. Można nim sterować m.in. ogrzewaniem, chłodzeniem. reaktorem wapnia, ozonatorem, oświetleniem i nie pamietam czym tam jeszcze. Listwę ARM ma słabszą od APEX-a (dwa wyjścia mniej), ale kosztuje coś ok 600 zeta bez sond pomiarowych. Ja do swojego ARM-a dokupiłem sondy ORP i PH na Ali po 100zeta, do tego sondę zasolenia kupiłem u Pana Wojtka za 169 zeta (o ile dobrze pamietam). Wyszło mi więc niecałe 1000 zeta za wszystko, licząc po cenie producenta (z tym, że ARM kosztował mnie dużo mniej, bo wyhaczyłem go na aukcji Allegro

wiesiektbg

wiesiektbg

Silva, chyba nie doczytałeś dokładnie. Ja porównuję APEX-a do komputera ARM (nie ARMX), który jest komputerem starszej generacji i mierzy te same parametry, co APEX, czyli : temperatura wody, zasolenie, PH i ORP. Można nim sterować m.in. ogrzewaniem, chłodzeniem. reaktorem wapnia, ozonatorem, oświetleniem i nie pamietam czym tam jeszcze. Listwę ARM ma słabszą od APEX-a (dwa wyjścia mniej), ale kosztuje coś ok 600zeta.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.