Skocz do zawartości
Piotr Jan Rogalski

przechowywanie wody RO, pH 5,3

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem zakonczyć mój eksperyment z niepodawaniem kalkwasser.

Korale co prawda fajnie rosły, ale glony "fajniej" :)

(z absorberem fosforanów będę się bawił innym razem)

Zacząłem dozować kalkwasser, wszystko OK. ale woda RO/DI która jest podawana do miksera bardzo szybko chłonie CO2 z powietrza.

Pokój ok. 15m2, jedna osoba+pies, okno często otwarte, a mimo to woda w beczce po 4 dniach ma pH 5,3

(Profilux był kalibrowany niedawno)

No i jest problem, bo woda o takim pH tłoczona do kalkwasser powoduje wytrącanie się osadu w samym mikserze.

W dodatku już zaczynają (po 4 dniach) w beczce pojawiać się (chyba) jakieś glony, bo wężyk leżący w beczce jest charakterystycnie śliski na powierzchni, a i pociągnięcie palcem po wewnętrznej stronie beczki pod powierzchnią wody ten sam efekt śliskości.

Beczka jest niebieska - nieprzejrzysta, ale otwarta od góry.

Kiedyś podawałem kalkwasser zasilając wodą RO/DI bezpośrednio z filtra, teraz stosuję zbiornik (ta beczka) i pompe perystaltycznką.

Jak magazynujecie wodę do dolewek, aby nie chłoneła CO2 z powietrza? I jak przeciwdziałacie rozwojowi ew. glonów?

Na marginesie dodam, że kiedyś czytałem w jakieś "babskiej" gazecie, że woda przechowywana z dostępem (nawet niewielkim) powietrza "popsuje się" szybko, a woda nalana do pojemnika "na równo" i zakręcona długo zachowa przydatność konsumpcyjną.

W tym przypadku zalanie "na równo" nie wchodzi w grę, bo musi się dostawać powietrze gdy poziom wody ubywa wraz z dolewaniem wody do miksera i dalej akwarium.

Jak u Was jest z pH wody do dolewek?

Oczywiście można by zrobić zbiornik na dolewkę o objętości wystarczającą na 24h, ale co to za automatyka jak codziennie trzeba tego pilnować.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotr, ja się może nie znam, ale czy nie możesz tej beczki jakoś zakręcić i zrobić w pokrywie dziurki na ewentualny węzyk/węzyki/rurki ? Bo to wydaje się dosyć proste rozwiązanie, i zaciemnia wodę w środku. Tylko nie wiem jak to się ma do :

Piotr Jan Rogalski :

W tym przypadku zalanie "na równo" nie wchodzi w grę, bo musi się dostawać powietrze gdy poziom wody ubywa wraz z dolewaniem wody do miksera i dalej akwarium.

Nowe akwa 110x65x60, 2xOR 3500, ProfiLux + sterowana Tunze 6055, stara tunze, deltec apf600, fr509, ati powermodule 10x39W, zalane zasolone czeka na mieszkańców

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście będę kombinował, bo pH tak do 6,5 czy nawet 6,3 to się mogłem spodziewać, ale nie 5,3 :)

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyznam sie szczerze - u mnie obok sumpa stoi pojemnik (akwarium) do dolewki (wystarcza na trzy tygodnie) i dotychczas nie zaprzatalem sobie glowy, jakie tam pH panuje. W koncu np.kh jest zerowe i tez nie niepokojace. Scianki zbiornika nie robia sie sliskie (bakterie).

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie tez jest akwarium - przykryte szyba, calkiem niezle oswietlone do tego swiatlem z sumpa i wszystko wyglada ok, tylko, ze u mnie staracza max na tydzien wody RO, tak wiec jest czesto dolewana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Stani,

no nie wiem. Beczke staralem się dość dobrze umyć.

Co prawda bez żadnych detergentów (wiadomo) ale tak mechanicznie gąbką starałem się dokładnie.

Zrobię jakieś przykrycie (nie chcę niszczyć oryginalnej pokrywki), aby się ew. kurz nie dostawał.

Wymiana gazowa się zmniejszy, może to poprawi pH wody RO.

@ZiZi

mówisz o tygodniu,

Ale u mnie już po 4 dniach był taki efekt.

Wcześniej nie było takiego problemu, bo woda szła wężykiem bezpośrednio z RO,

ale odkąd mam membranę 100 GPD b.trudno mi tak ustawić dławienie, aby z RO leciało ok. 1 krople na sekunde.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pilot

mysle,to problem z innej beczki :)

wazne jest to co wychodzi z mixerka.

a przy okazji to szczegolnie polecam stosowanie wodorotlenku wapnia renomowanych firm. roznica na oko oraz w praktyce moze byc drastyczna.przekonal sie o tym ostatnio moj kolega.

ps.sprawdzajcie czy opakowania posiadaja pasek zabezpieczajacy przed otwarciem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
pilot :

mysle,to problem z innej beczki :)

wazne jest to co wychodzi z mixerka.

Myślę, że to nie jest tak jak sugerujesz.

Jakość wodorotlenku jest oczywiście ważna, co nie zmienia faktu, że reakcje chemiczne zachodzą jednakowo - niezależnie od nazwy producenta lub ceny preparatu.

Jan Fitas na stronie http://www.cypnyk.republika.pl/wapno.htm opisał to dokładnie.

Dwutlenek węgla inicjuje pewne procesy, i dlatego chronimy kalkwasser przed działaniem CO2 zanim nie znajdzie się w akwarium.

Nie ma sensu kopiować strony Jana Fitasa.

Dla zainteresowanych tematem powyżej jest link.

@pilot, polecam Ci dokładne zaznajomienie się z tym tematem, bo uzyskany efekt zależy od wszystkich użytych składników (w tym wody), a nie tylko ceny i renomy firmy produkującej wodorotlenek wapna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pilot

Tylko Ty masz z tym problem:)

I nie rob ze mnie jakiegos snoba.

Dalem dobra rade i przyklad z zycia wziety,zeby pomoc ludziom w wyborze.

Lepiej zeby skupili swoja uwage na tym,co kupuja,niz bajki pisali. (po to sie odezwalem)

Moze kiedys sie polapiesz,ze wodorotlnki moga byc roznej jakosci.

Chemikiem nie jestem ,ale wykladow nie potrzebuje.:)

To tyle z mojej strony.

pozdrawiam

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Piotr

Z ciekawosci - sproboj dokonac pomiaru pH testem kropelkowym (o ile masz). Czasami sie zdarza, ze elektrody w b. czystych roztworach szaleja. Owszem CO2 przelatuje przez membrane jak sito, potem moze lyknac troche dwutlenku wegla z powietrza, ale 5,3 to bardzo niskie pH. Az sie wierzyc nie chce. Co mam jeszcze do dodania - geneza osadu moze, tak jak pisze Pilot, wynikac bardziej z jakosci wodorotlenku wapnia niz z problemow z CO2. Wystarczy popatrzec na jakosc POCHowskiego czda. - mozemy sie spodziewac, ze okolo 5% tego, co wsypiemy bedzie nierozpuszczalnym osadem. Pozdrawiam,

M.

"""Projekt 300"" - powolne zasiedlanie i szlifowanie szczegolow."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
pilot :

Dalem dobra rade i przyklad z zycia wziety,zeby pomoc ludziom w wyborze.

Lepiej zeby skupili swoja uwage na tym,co kupuja,niz bajki pisali. (po to sie odezwalem)

Moze kiedys sie polapiesz,ze wodorotlnki moga byc roznej jakosci.

Chemikiem nie jestem ,ale wykladow nie potrzebuje.

A doczytałeś, że post dotyczy wody do dolewki, a nie renomy wodorotlenku?

Piszesz, że nie jesteś chemikiem i nie masz zamiaru dociekać o co w w tej chemi chodzi.

I jednocześnie piszesz, że to są bajki ???

@ocelocik

Profilux stoi u mnie na boku, i na razie uczę się jego programowania :)

Postawiłem obok słoik z wodą RO, włożyłem elektrodę i widzę jak pH ładnie spada.

Co prawda jest teraz cały czas otwarte okno i spadło do 6,3 (wcześniej gdy mierzyłem w beczce w pokoju było dość duszno).

Kiedyś, przy wodzie bezpośrednio z RO wkład Konp rozpuścił się praktycznie "na zero", teraz coś tam zostało.

Ale nawet nie w tym rzecz.

Jeżeli staram się ograniczyć kontakt kalkwasser z CO2 podczas przygotowania, to nie po to, aby potem dostarczać CO2 razem z wodą.

I pytałem, czy ktoś ma jakieś "patenty" na magazynowanie wody.

Też nie jestem chemikiem, ale staram się dokształcić i poznać dokładnie te zależności.

Bo obecnie z kilku dni obserwacji wychodzi mi, że poziom Ca w akwarium nie podniósł się na tyle, jakbym się spodziewał po ilości dodanego kalkwasser.

A dokładniej, przy wodzie bezpośrednio z filtra RO (bez CO2) uzyskiwałem lepsze efekty.

W wolnym czasie sprawdzę wzrost poziomu Ca w wodzie morskiej po dodaniu kalkwasser "zrobionego" z wody bez CO2,

w porównaniu do wzrostu Ca przy użyciu kalkwasser sporządzonego z wody z dużą zawartością CO2.

Oczywiście nie będę tego robił w akwarium :)

Odleję trochę wody przy okazji podmiany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pilot

"Nie jestem chemikiem,ale wykladow nie potrzebuje." TO ZNACZY :

Takie rzeczy w byly 1 klasie liceum !

Bajkowy jest Twoj problem.:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Piotr

Jak znajdziesz chwile to sproboj dla mnie wykonac takie doswiadczonko:

- mierzysz pH wody po RO, szczegolnie takiej jaka wedlug Ciebie ma duze stezenie CO2

- potem do tej samej wody dosypujesz lyzeczke NaCl i znowu mierszysz

Jestem o tyle ciekawy, czy wyniki mierzenia beda sie jakkolwiek roznic. Pozdrawiam,

M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ocelocik :

lyzeczke NaCl

Chlorek sodu?

A co to za reakcja z CO2?

2 NaCl + CO2 + H2O = 2HCl +Na2CO3 to jest to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi bardziej o zweryfikowanie opini o wariujacych miernikach elektronicznych w zbyt czystych roztworach - opinia nie zweryfikowana, a teraz pojawia sie do weryfikacji okazja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O łyżeczkę NaCl to mogę żonę poprosić :)

HCl to chlorowodór, rozpuszczony w wodzie daje kwas solny.

Na2CO3 to węglan sodu lub inaczej soda.

Z tego co pamiętam, wodne roztwory mają odczyn zasadowy.

A jaki jest teoretyczny wynik tego doświadczenia? Czego można się spodziewać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prrr napisane przez Ciebie rownanie nie ma najmniejszego sensu :) Slaby kwas, jakim jest H2O + CO2 nigdy nie wyprze mocnego z jego soli :)

Ciezko mi okreslic gdzie, ale spotkalem sie z opinia ze elektroniczne mierniki pH szaleja w czystych roztworach z powodu braku jakichkolwiek elektrolitow mogacych byc nosnikiem ladunku - rozpuszczajac troche obojetnego NaCl dostarczymy nosniki i albo potwierdzimy hipoteze o blednym dzialaniu miernikow w czystych roztworach albo wlozymy ja miedzy bajki. Osobiscie mysle, ze nie zmieni to zbytnio pomiaru, ale kto wie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ocelocik :

Ciezko mi okreslic gdzie, ale spotkalem sie z opinia ze elektroniczne mierniki pH szaleja w czystych roztworach z powodu braku jakichkolwiek elektrolitow mogacych byc nosnikiem ladunku...

Nie tak dawno pisał o tym L. Bolesławski

Pozdrawiam

Czarek Rebech

900l + sump 450l + cała masa drobiazgów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie upieram się że rozpisana reakcja ma sens :) studiowałem energetykę.

Dlatego zapytałem, jaka to ma być reakcja.

Na Politechnice z wydziałem Chemicznym miałem tyle wspólnego, że były tam ładne dziewczyny :)

Przed chwilą dolałem ok. 30% wody RO do słoika w którym woda RO stoi od 3 dni.

pH skoczyło z 6,6 do 6,8.

Zaraz wezmę troche soli i zobaczmy.

Ale napisz proszę, co to ma być za reakcja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Piotr

Do zadnej reakcji na poziomie czasteczkowym nie dochodzi. Zmieniamy jedynie przewodliwosc roztworu, nie wplywajac na pH jako takie, ale na prace miernika. Tak jak Rebciu napisal spotkalem sie z opinia o czesto kiepskiej pracy miernikow w czystych roztworach. Chodzi tylko i wylacznie o zweryfikowanie, z czystej ciekawosci, tej tezy.

A swoja droga woda o pH 6,5 to woda praktycznie obojetna, wiec raczej nie masz co sie martwic o stracanie CaCO3. Nawet odczyn o wartosci 6 uwaza sie za bliski odczynowi obojetnemu. Moge pewnymi obliczeniami podeprzec fakt, ze woda o pH=6 praktycznie nie ma wplywu na stracanie weglanow wapnia. pH=6 oznacza ze w 1dm^3 roztworu mamy 10^-6 moli jonow H+. Dla uproszczenia zaolzymy, ze kwas weglowy jest kwasem jednoprotonowym - da nam to ilosc wapnia straconego troche wieksza niz rzeczywista, ale mozemy wtedy przyblizyc, ze [H^+]=[CO3^2-]= 10^-6. Zakladajac, ze litr takiej wody nasycamy Ca(OH)2 wszystkie praktycznie aniony weglanowe nam sie straca: Ca^2+ + CO3^2- --> CaCO3, wiec takze ilosc czasteczek CaCO3 rowna bedzie 10^-6 mola. Z tego obliczamy mase takiej ilosci czastek CaCO3, a to bedzie 10^-4 grama. Tyle wytraci sie weglanow w mikserze po przepuszczeniu przez niego litra wody. Zalozmy, ze dziennie dolewasz przez mikser 10 litrow wody - wiec dziennie wytraca sie 10^-3 grama weglanu wapnia. Wiec 1 gram osadu otrzymujemy po... no, prawie 3 latach. Przydala by sie kontrola toku myslowego i obliczen ( moze Qbab? :)), zawodowym chemikiem ( jeszcze) nie jestem. Ale chyba problem ze stracaniem osadu w mikserze jednak chyba nie tutaj lezy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chemikiem nawet amatorem nie jestem i nigdy nie będę.

Przyczny mojej bytności na wydziale Chemicznym Politechniki napisałem powyżej :)

Wczoraj w słoiku 1,5 litra zjechałem (podając CO2 z butli) od pH 4,4, dodałem soli kuchennej czubatą łyżeczkę od herbaty, i wynik NIC się nie zmienił.

Z Twoich obliczen można rozumieć, że pilnowanie ograniczenia CO2 w kalkwasser jest "małą wyższego rzędu"? I nie ma co sobie tym nadmiernie zawracać głowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to przynajmniej jedna teze mamy obalona. Wydaje mi sie ze tak, mozna sobie odpuscic ilosc CO2 - tyle ze kazdy stopien pH oznacza, przy moich obliczeniach, 10 krotne zwiekszenie ilosci osadu. Podajac wode z CO2 o pH=4 jeden gram osadu mialbys po 10 dniach. Ale poki pH pozostaje w okolicach 6 raczej nie ma sie tym martwic - wydaje mi sie, ze naprawde wazniejsza kwestia jest czystosc uzywanego wodorotlenku wapnia.

Edytka mowi, ze przejrzalem oferte min. swietnego jezeli chodzi o odczynniki Merck'a i ani jedna firma chemiczna w znosnych cenach detalicznych nie oferuje wodorotlenku wapnia o gwarantowanej czystosci wiekszej niz 96%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czystość i jakość zależy od ceny.

Używam Knopa,

ale również kupiłem kiedyś zdecydowanie tanszy POCH cz.d.a który też był ponad 3x droższy od cz.

Co jest w tym osadzie, ktory zostaje po POCH?

Jakieś stałe składniki które się nie rozpuszczają, czy coś pożytecznego się wytrąca?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodnie z charakterystyka jaka ma na stronie POCHowski Ca(OH)2 cz.d.a moze zawierac do 3% CaCO3 i do 2,5% CaSO4 i tym podobnych ( w praktyce zawartosc tych zwiazkow podchodzi pewnie pod 5%) - oba zwiazki w takim srodowsku jaki jest reaktor nierozpuszczalne, czyli mam osad wapienno-gipsowy na dnie reaktora :) Pewnie jest tez domieszka innych zwiazkow, ale zapewne pomijalna. Dla porownania Merck w cenie 85 zlotych za polkilo ma CaCO3 do 3% i do 0,1 % innych ciezkostracalnych. Jezeli Knop nie pozostawia osadu to zdecydowanie stawialbym na Knopa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo, iż też chOmikiem nie jestem :) to Wasze rozmowy o pecHu skłoniły mnie do zbadania w końcu mojego pecHa. Mam dostępny tylko test kropelkowy do akwa słodkiego zooleka. W dwóch zakresach 4,5-9 i 6-8, woda RO stojąca 3 dni w odkręconym 5l kanistrze w pokoju z dwoma akwariami, masą roślin i dwoma osobami, w nocy okno zamknięte-była burza, więc CO2 w powietrzu nie brak.

Wyniki: w przedziale 1. między 6,5 a 7, w przedziale 2. między 6,6 a 6,8. Z ciekawości zmierzyłam mineralke słabo gazowaną, trochę już odgazowana choć organoleptycznie wyczuwalna mineralna :) , w przedziale 1. wynik 5-5,5, w drugim mniej niż 6.

Więc stawiam tezę, że nie jest możliwe żeby woda wchłonęła sama z siebie tyle CO2 z powietrza, żeby pH spadło do 5,3. Tak więc albo sonda nie teges, albo pies ma gazy :D

zasadniczo są dwa uda: albo się uda, albo się nie uda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.