Skocz do zawartości
Brevis

Bryopsis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy to jest Bryopsis?? Jeśli tak to jak z tym walczyć??

bryopsis1am7.th.jpg

bryopsis2xz3.th.jpg

450L, sump 180L, APF600, 8x54W, 2xTunze 6085, 1xKoralia 4600, NJ4500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ile ma baniak - jak świeży to samo zdechnie jak stary to kup pokolca, jeżowca i zapas szczoteczek z twardym włosiem ;]

Ale to wygląda nieco inaczej niż briopsis czy to nie jest maidan hair?? rośnie wszędzie czy w kępkach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź. Akwarium ma 1,5 miesiąca, także jest świeże (NO2=0, NO3=0, Kh=9, Ca=560, więcej parametrów na razie nie mierze).

Rośnie wszędzie w kępkach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brevis

Nie chce Cie martwic, ale sprawdz w lexykonach, bo jezeli to jest Bryopsis to najpewniejszym wyjsciem bedzie wyrzucenie wszystkiego i rozpoczecie od nowa.

Pokolce lub jezowce Bryopsisu nie rusza (moze jedynie taki malutki ale nie wyrosniety). Jezeli zaczniesz wyrywac lub skrobac Bryopsis, to moze predzej dojsc do rozmnozenia "plciowego" co doprowadzi do pokrycia glonem wszystkich skal i zaduszeniem korali. Bryopsis rosnie rowniez w b. czystej wodzie.

Slyszalem, ze ktos z nim walczyl przez zakrycie skaly na 2 tygodnie czarna folia. Natomiast czesto zdaza sie, ze jedza go Seehase (taki fajny slimak), Percnon (to krabik), lub slimaki Tridachia crispata - te trzeba najpierw rozmnozyc i dopiero odhodowane wkladac do akwarium.

Tak czy owak, jezeli to jest Bryopsis i nie na wszystkich kamieniach, to pozbylbym sie tych skal jak najszybciej.

Moze bedziesz mial szczescie bo w 1,5 mies. akwarium maja prawo byc rozne glony. Moze to nie jest Bryopsis, czego Ci zycze.

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Dzięki za odpowiedź. Już od kilku dni przeglądam internet w poszukiwaniu zdjęć bryopsis, ale w dalszym ciągu nie mogę w 100% stwierdzić, czy to dziadostwo u mnie to jest briopsis, czy nie. Nie wiecie może jak duże rośnie bryopsis?? może to by była jakaś wskazówka, te moje glońska rosną nawet do 20cm. Czytałem na reefcentral, że kilku ludziom udało się pozbyć briopsis przez podniesienie poziomu magnezu do ok. 1500mg/l, jak nie zacznie zacznie mi to dziadostwo znikać, to chyba wypróbuje ten sposób,a może Salaris zasmakowałby w tym glonie??

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brevis

20 cm to nie Bryopsis.

I jeszcze raz napisze - jezeli stwierdzisz, ze to jest B. to zapomnij o zwalczaniu tego podnoszeniem Mg itp. zabiegach. Nie bez powodu Bryopsis uwaza sie za jedna z najgorszych plag. Gdyby wystarczylo podniesc Mg to bysmy w tym dziale o Nim nie pisali.:)

Wydaje mi sie, ze powinienes zmierzyc NO3 i PO4 i znajdziesz odpowiedz, dlaczego glony maja 20cm.:D

Twoj test moze przeklamywac wynik, albo gony wszystko juz wchlonely.

I dlaczego ich nie wyrywasz? W ten sposob wyprowadzisz PO4 i NO3 z obiegu.

Mam nadzieje, ze dolewke robisz z wody po RO i DI?

Ciau

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brevis,

na razie bym się tymi glonami jeszcze nie przejmował. Masz bardzo młode akwarium. Miałem to samo podczas dojrzewania pierwszego tanku (eeeh kiedy to było..) Jeżeli możesz to staraj się wyrywać te najdłuższe. Zmniejsz ilość światła, najlepiej zostaw tylko światło aktyniczne. Żadnych podmian i dozowania suplementów. Mam nadzieję że nie masz jeszcze mieszkańców. Utrzymuj wysokie ph (np. dozuj kalkwasser w nocy). Trochę dziwi mnie twój bardzo wysoki wynik Ca. Dolewałeś coś?

Gloniska z mocno zielonych powinny coraz bardziej blednąć prawie do koloru białego. Musisz je koniecznie a bierząco wyrzucać z tanku żeby nic tam nie gniło.

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.