Skocz do zawartości
Adrian Piwnicki

Tak może być?

Rekomendowane odpowiedzi

to bylo gdzies w pazdzierniku 2004

teraz moge napisac ze startowalem jednak z odlezakowana i dojrzewanie uwinelo sie w jakies 1.5 miesiaca

byl tylko jeden atak zielonych glonow, pozniej brazowych (ale tylko na niektorych skalkach)

dopiero jak po 3 miesiacach dolozylem jeszcze jakies 2 kilo nowej skalki to pojawilo sie troszeczke zielonych glonkow, ale to juz znikoma ilosc byla :)

akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, jak zakładałem swoje akwarium, dostałem od kolesia własciwie całą zawartość jego akwarium wraz z rybami i innymi wynalazkami, ze nie miałem innego wyjscia to wpuściłem wszystko od razu, w 2 dzień pojawiło się mi troszkę zielenic i troszkę glonów brunatnych - zostały skonsumowane przez : blenka, małe rozgwiazdy i turbosie, parametry wody mierzyłem codziennie po jakims czasie pojawiło się minimum no3 w akwarium, po paru tygodniach przełożyłem wszystko do 180l i dołożyłem skałe (jakies 7 kg) skała wzięta z akwarium rafowego) nie zauważyłem żadnych wachań parametrów wody ani wysypu glonów, tylko jeden kawałek skały zarósł gąbkami, wszystko sobie żyje rośnie i jest zadowolone, parametry w normie. i tu pytanie czy to był że tak powiem fuks (nie powinno ale mogło się zdażyć) czy jednak organizmy morskie są mimo wszystko dość wytrzymałe - chciałem dodać że sól i woda wszędzie ta sama

może doświadczni bardziej się wypowiedzą na ten temat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.