Skocz do zawartości
wildschek

Hapatus - czym karmic ???

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie czym najlepiej karmic hapatuska ??? Cos niepokoi mnie jego niemrawe podejscie do jedzonka mam go

2-3 tygodni i praktycznie od tego czasu nie widzialem zeby pobieral pokarm ktory mu serwuje .... inne rybcie jedza az milo a ten ma to w nosie ... nie widze zadnych objawow chorobowych plywa i caly czas jakby wydlubywal cos ze skalek , glony i chyba to robactwo wygladajace jak mini krewetki - nie wiem kielze czy co ??? Rybka podaje platki i mrozonkio Artemie , kryla , plankton

czy cos innego temu hapatusowi trzeba serwowac czy on po prostu obzera sie tym co znajdzie na skalach ....??? Akwarium stosunkowo mlode bo 3,5 miesiaca ...

Akw 840L (200x70x60h) + sump 300L Odp :DELTEC AP851 ,obieg Deltec 4745; cyrk. 2 x Koralia 8 ; 3 x 150HQI +4x80W + 2x54W + Deltec KM500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co prawda nie mam hepatusa tylko cytrynę, która wcina wszystko co się do jedzenia nadaje i przypadkiem lub nie trafi do akwarium - dosłownie i w przenośni.

To oprócz płatków, mrożonek i skubania skały hepatusom podaje się algi nori, w końcu to pokolec i powinien głównie glony wcinać, a nie tak jak moja cytryna mrożoną artemię i kryl...

zasadniczo są dwa uda: albo się uda, albo się nie uda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój hepatus gniewał się na jedzenie przez około 2 tygodnie od zakupu (nawet gardził wszelakimi algami które mu podawałem), po tym czasie zaczął wcinać wszelakie mrożonki i algi z dnia na dzień. Przypuszczam że to aklimatyzacja.

Pozdrawiam

http://youngdes.pl/  Grafika Komputerowa dla Ciebie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Banan, ogorek, salata, pietruszka, liscie mleczy, glony wyzsze, spirulina i napewno wiele innych przysmakow (moze bigos?:)). Powinien rowniez chetnie rzucac sie na mrozonki.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie powinien rzucać sie na zarelko ..... ale tak nie jest ma to w nosie .... skubie caly czas doslownie bez przerwy glony wapienne ze skaly i cos z nich wybiera ... a skubie je tak mocno ze 'farfocle' az leca ... wczoraj przyczepila mu sie jakas galazka do pyska i tak plywal z nia do wieczora ale nie przeszkadzalo mu to w wymiataniu skalek ... a tak w ogole to byl on po wpuszczeniu bardzo wyploszony chowal sie za skalkami i w jakiniach teraz jest duzo lepiej plywa po calym akwarium jedynia jak ktos podchodzi to sie chowa czy to normalne ze jest tak nieufny ... i czy to normalne ze wlasnie nie rzuca sie na zarelko ...???

Akw 840L (200x70x60h) + sump 300L Odp :DELTEC AP851 ,obieg Deltec 4745; cyrk. 2 x Koralia 8 ; 3 x 150HQI +4x80W + 2x54W + Deltec KM500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze bedzie krolem! Nie martw sie:D

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja ultramarynka :)wcina wszystko jak leci od spiruliny i innych płatków po artemię i kryla.Chociaż zaraz po wpuszczeniu podchodziła jej tylko artemia,a teraz nie ma problemu.Ciekawe dla mnie jest tylko to że praktycznie nie skubie nic ze skałek żadnych glonów nie rusza może sporadycznie coś skubnie.

Pozdrawiam Sebastian Burkat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam ponownie

#rufio# no wlasnie a u mnie praktycznie na razie nic nie pobiera co daje ... wczina tylko skale tzn... non stop glony ze skaly ... moze to jempu na razie wystarcza ??????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcinalby salate, gdyby jakas inna ryba mu pokazala, ze to dobre i latwo zdobyte pozywienie. :) Moze jeszcze nie wie o co chodzi z ta salata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obserwuj, jezeli nie ma zapadnietego brzucha wszystko bedzie ok. To mlody baniak i jedzenia znajdzie dosc. Z moim tez tak bylo przez jakis tydzien. Teraz zje wszystko:) Wczoraj skbal neptee, ale miekasy mu nie podchodza:D Piekny zwierzak. 1-2 razy w tygodniu dodaje do jedzenia fishtamin, czasem czosnek i od dluzszego czasu nie ma juz kropek, ktore wyskakiwaly mu zaraz jak sie przestraszyl.

Czytalem gdzies ze mrozona dorosla artemia nie ma zadnych praktycznie wartosci odzywczych i ze to zwykly zapychacz...

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.