Skocz do zawartości
Muniek

kłopot z sinulariami

Rekomendowane odpowiedzi

Od miesiaca mam klopot z sinulariami cos mi sie zbiesily i nie chca sie pompowac. Widze ze polipy by chcialy wylezc ale cialko sinularii jak napisalm nie ma ochoty sie napompowac. Co moze byc przyzczyna Dodam tylko ze pozostale korale euphelia, sacro, grzybki, zoantki miewaja sie bardzo dobrze Tylko ta sinularie. Jakis czas temu nie wiem po jaka cholere dodalem kilka dni z rzedu po kropelce jodu takiego robionego w aptece Ale czy to mozliwe zeby tylko sinulariom zaszkodzilo?

Jaka moze byc przyzczyna. Ostanio nawet podmienilem 20% wody i nic im sie nie polepszylo Tak jak pisalem wszystkie pozostale korale ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdz wode z RO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muniek - masz moze jakies wyniki testow? (NO3 i PO4)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie robię testów na NO3 i PO4 bo nie mam ryb tylko krewetki i kraby które karmię sporadycznie raz na tydzień

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zwykle daze do tego:D, ze moze masz za czysta wode i korale gloduja. Rowniez mocno wysuniete polipy moga o tym swiadczyc.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak tylko czy wtedy nie chciałyby się pompować Kurcze te sinularie to są bardzo kapryśne korale

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muniek, spoko.

Poczekaj - nic nie rób i nie podawaj jodu.

Ja dawkowałem jod dla xeni i też się sinularia obraziła.

Jakieś 2 tygodnie po zaprzestaniu podawaniu płynu Lugola przeszło jej.

Acha .... i bardzo ważna odpowiednia ilość Mg w wodzie.

Przynajmniej moja niby miękka, a jest na to wrażliwa i grymasi gdy ma za mało Mg.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mi się wydaje Piotrze że one obraził się po tym jodzie

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.