Sikkor Zgłoś Napisano 1 Listopada 2019 Witam zacne Grono Powiedzcie mi proszę czy jeśli chce przenieść całe życie z akwarium (140 L w obiegu ) do akwarium ( 210 L w obiegu ) to muszę odkładać wodę z podmianek (20 L tygodniowo) i powoli zalewać nowe akwarium czy jednak można do całego systemu zrobić te 70 litrów świeżej solanki ? W tym momencie w nowym akwarium jest 20 L wody z podmianki oraz mała skała z działającego zbiornika + jeden falownik który robi jakąkolwiek cyrkulacje. Czy taka woda jest dobra ? Proszę o rady. Pozdrawiam Szanowną Ekipę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 1 Listopada 2019 woda którą kręcisz w nowym możesz śmiało zostawić, zostanie ci dolać tylko 50 wydaje mi się że możesz lać świeżą, awaryjnie ludzie robią podmianki do 50% wiec nic nie powinno się stać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LordMatthew Zgłoś Napisano 3 Listopada 2019 Jak przeglądałem się z 30l na 60 to polowe miałem świeżej solanki i nic się nie stało. Tylko oczywiście musiałem ją zagrzać żeby szoku termicznego nie było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach