Skocz do zawartości
dawidowski

recycling syfu z kubka odpieniacza ... ?

Rekomendowane odpowiedzi

własnie wylewałem zawartość kubka z odpiniacza do zlewu i tak myślałem sobie ze przecierz jest tam dużo substancji odżywczych np dla kwiatków. wcześniej w akwarysstyce słodkowodnej po odmulaniu dna piasku z odchodów ryb gnijących liści itp. służyło mi to za bardzodobry nawuz do kwatków. Po jakimś czasie nawet moja mama się dopytywała kiedy bede odmulał. jak myślicie czy ta maź z kubka odpieniacza rozpuszczona w wodzie bedzie sie nadawała do nawożenia kwiatków ?

#NAZWA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kwiatkow nie podlewaj heheh przez pewnien okres podlewalem stojacy obok akwarium i juz nie stoi za duzo tam soli ale jak bys mial ladne mangrowce w osobnym pojemniku to pewnie mozna;)

170x60x60 220x90x70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak tak wiem ze nie 1 kwiatek co 2 dni ale moja mama ma ze 100 (sic!) kwiatków w domu, wiec powiedzmy na jedną konewke pól kubka z odpieniacza jako dodatek pierwiastków czy soli (bo te przecierz też sa potrzebne kwiatkom). podlewać tym np co 2 tygodnie, wydaje mi sie że doda im to poweru ? jak myślice ?

@kiwalski a ten kwiatek jak często podlewałeś ?

#NAZWA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ten syfek z kubełak śmierdzi jak kanalizacja, mozna ładny zapaszek w domu mieś przez pewien czas po podlewaniu takim czymś ;)

akwa 300 l + sump 100 l i masa potrzebnych i niepotrzebnych dupereli :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja bym nie ryzykowała, chyba że celem jest pozbycie się roślin. Oprócz podlewania halofitów, z których w warunkach domowych mangrowce przychodzą mi na myśl, woda z akwarium morskiego, ani z kubka od odpieniacza NIE NADAJE SIĘ do podlewania roślin, z uwagi na dużą zawartość soli. Zawartość soli w wodzie powoduje zaburzenie ciśnienia osmotycznego, przez co rośliny tracą możliwość pobierania wody przez parcie korzeniowe i zwyczajnie usychają mimo, że mają wody pod dostatkiem. Oczywiście są gatunki, które sobie z tym radzą, jednak nie należy do nich większość roślin uprawianych w mieszkaniu. Woda z akwarium słodkiego jak najbardziej nadaje się do tych celów, sama ją podlewam kwiaty i uważam, że nie ma lepszej odżywki, zresztą w akwarystyce słodkowodnej dość powszechne jest zamiast refugium stosowanie filtra roślinnego np. z cibory.

zasadniczo są dwa uda: albo się uda, albo się nie uda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.