Skocz do zawartości
acidex

Do Adriana P.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zastrzegam, że będzie długo.

Ten post Adrianie jest wynikiem twojej aktywności na tej grupie. Nie odbieraj go, jako atak na Twoją osobę, tylko jako wskazówkę.

Ja, tak samo jak ty, jestem porażony nieuleczalnym urokiem domowych raf. I tak samo jak ty jestem unieszczęśliwiony brakiem posiadania własnej nano. W przeciągu trzech lat trzy razy sytuacja zmusiła mnie do zaniechania postawienia tanku w domu (mam nadzieję, że w styczniu to się zmieni).

Z twoich postów wnioskuję, że mieścisz w kategorii wiekowej "naście". Masz duży zapał, wiele pomysłów, gorącą głowę i chroniczny brak gotówki (typowe nie tylko dla nastolatków :) ). To wszystko tworzy bardzo ciekawą mieszankę i dobrze rokuje na przyszłość pod warunkiem że dołożysz jeszcze cierpliwość. Bo pokora przyjdzie z czasem (przy akwa szybko).

Nie wiem, czy masz jakiekolwiek doświadczenie z utrzymaniem żywych zwierząt (pisałeś kiedyś o własnym FO, ale chyba ... :) ). Ja "od małego" miałem zawsze jakieś zbiorniki (SA stoi do dzisiaj), do tego parę ładnych lat hodowałem węże i gekony, nie licząc oczywiście psa i kota. Taka "przeszłość" poro ułatwia, ale nie jest wymagana. Pod warunkiem, że chcesz zdobywać wiedzę.

I tu widzę pierwszy problem u Ciebie. Masz braki w podstawach (np. nierozróżnianie typów złóż czy skłonność do niesamowitego przerybienia). Jak niestety widzę, nie bardzo chcesz przyjąć rady doświadczonych kolegów (stąd też ich reakcja). Jeżeli tego nie zmienisz, to z twoich planów wyjdzie tylko miniaturowa zagłada i prawdopodobnie Twoje zniechęcenie. A więc na początek nadrób podstawy i analizuj rady/wypowiedzi kolegów i ucz się na ich błędach.

Dalej - zastanów się, co chcesz. Masz dwie możliwości: dostosujesz środki do wizji własnego tanku, lub dostosujesz wizję do swoich środków. IMHO z racji ograniczonego budżetu dla Ciebie dostępna jest druga opcja. Więc kombinuj z tym co masz: myślałeś o wklejeniu panelu za (można odkleić tylnią szybę) akwarium, o innych niż świetlówki liniowe źródłach oświetlenia (PC)? Ale nie popadaj w paranoję. Nie chcesz mieć odpieniacza? Pewnie da radę (choć żaden z moich znajomych na to się nie odważył), ale musisz myśleć o tym, jak tego dokonać, np. poprzez mocno ograniczoną docelową obsadę, rozważyć któryś z NNR.

Nie działaj pochopnie. Zgodnie z maksymą powtarzaną wszędzie w sieci: tylko złe rzeczy dzieją się szybko. Masz ograniczony zasób gotówki - poczekaj, aż uzbiera się więcej (dostaniesz może coś na urodziny, jest trochę możliwości dorobienia dla nastolatków np. przy ulotkach). Nie wydawaj pieniędzy, bo je już masz. Wykorzystaj ten czas na naukę - zaowocuje to przy twoje solniczce. Pamiętaj, masz tutaj silną grupę fachowców jako wsparcie (tylko przemyśl pytanie, zanim je zadasz).

Dobra koniec, bo czuję się jak swój własny ojciec.

Życzę Ci Adrianie najlepszego.

I nam wszystkim też.

PZDR

Piotr

Utwierdzam się w przekonaniu, że praktyka bardzo różni się od teorii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adrianie, moze zaloz na pocztetk akwarium holenderskie

bedzie duzo tansze, a w przyszlosci sporo rzeczy spasuje do morskiego.

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

jedno wiem napewno kolega Adrian jest ambitny 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adrianie, "Spóbuj zapalić maleńką świeczkę zamiast przeklinać ciemność" jak powiedział kiedyś Konfucjusz. Niespiesz się, zbieraj $$ i skorzystaj z pomocy kolegów na tym forum, większość z nas "zjadła zęby" na solniczkach.

ACIDEX - ty nie gadasz jak Twój Ojciec tylko jak Mój 8)

88d3e180721d3e3cf82e042b1e240cc3u1718a15

Tu najłatwiej mnie łapać :P:P:P  https://www.facebook.com/aleksander.smigielski.5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

czy to byl mozsze ten Konficjusz /Sulficjusz Piscicki?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@acidex - to chyba pierwszy tak umoralniająco studzący post - do mnie trafił :) Mam nadzieje że Adrian też z tego coś wyciągnie! Bo w jego buntowniczym wieku potrzebne mu takie rady i powinny działać jak balsam :) Może wychowamy tu morszczaka z krwi, kości i soli - jak się da :)

PS swoją drogą to faktycznie trochę się czułem jak na reprymendzie u teściowej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale konfrontacje normalnie lepiej postow nie pisać bo jeszce ja dostane:D

Olek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.