Skocz do zawartości
Dolphineq

Zachowanie Błaznów.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Niby takie banalne pytanie, ale jednak...

Otóż 2 dni temu nabyłem 2szt amphipriona ocellarisa..I wszystko niby jest ok, poza jedna rzeczą...Ich obszar pływania ograniczony jest do długości przedniej szyby i głębokości 5 - 6 cm. Jeszcze nigdy nie widziałem, żeby pływały w centralnej części zbiornika... 90% czasu spędzają właśnie w tym jednym kącie akwarium, tak jakby żyły w świecie 2d.To już mój salarias częściej akwarium zwiedza niż błazny. Czy wasze osobniki też tak się zachowują?

Pozdrawiam.

112L + Miniflotor + HQI 150W 10000k. + 2x18 blue osram + 1xph 1000 + Aquaszut 700l/h + Surface Skimmer + 18kg LR + 9kg LS | Rozgwiazda Piaskowa, Salarias Fasciatus,2 x ocellaris, Jaki? krabik, 3 turbosy, 1 wężowidł, | koralowce : sarcophyton

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

alex : Dom niby i mają w postaci sarco, ale nie palą się żeby go "wynająć".

112L + Miniflotor + HQI 150W 10000k. + 2x18 blue osram + 1xph 1000 + Aquaszut 700l/h + Surface Skimmer + 18kg LR + 9kg LS | Rozgwiazda Piaskowa, Salarias Fasciatus,2 x ocellaris, Jaki? krabik, 3 turbosy, 1 wężowidł, | koralowce : sarcophyton

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po zakupie moje też tak sobie pływały przy szybie. Po paru dniach im przeszło. Wydaje mi się iż jest to skutek zmiany środowiska i stresu z tym związanego. Powinno im przejść w ciągu paru dni.

Czesc i dzieki za ryby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje ocelarisy także maja ulubione miejsce w postaci prawego tylnego rogu zbiornika.I raczej trzymaja się tego obszaru.Wprawdzie często robią wypady w kierunku środka aby poddać się "prądowi"i poserfować nieco na fali, tak jak robią to inne ryby ;)

Pozdrawiam Sebastian Burkat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

miałem to samo z moimi błazenkami. Pływały tylko pod powierzchnia i parę centymetrów od szyby. Tez byłem zdziwiony i wręcz zły, bo specjalnie ułożyłem skałę tak by miały różne kryjówki czy też miejsce do pływania. Trwało to nie kilka dni a parę miesięcy. Do czasu ... Któregoś dnia zauważyłem miedzy skałkami "coś". Okazało się, że jest to krewetka modliszkowa! Killer we własnej osobie. Duża to ona nie była, całe 4,5 cm. Miała swoją jamkę w kawałku skały. Trochę czasu upłynęło zanim dopadłem to monstrum. Po wyłowieniu problem z błaznami znikł. Pływają po całym aqua i zero krępacji. Błazny mam trzy od 08.2006:satisfied

aqua 100x40x50 ~ 160l realnie, od 11.2005. 3x1000l, Miniflotor, 2x30W, tetra ex700. 25kg żywej, 3x ocellaris, 2x wurdemanni, 1x turbo. grzybowieńce, clavularia i kilka gatunków alg wyższych...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no a ja swoje nabylem razem z domkiem i nawet do przydomowego ogrodka nie wyplywaja ...choc zdazylo im sie pare razy wypuscic w nieznane....para jest nietypowa bo z dwoch roznych gatunkow amphipriona ale sie widocznie lubia i mieszkaja razem

ps. parapetowki jeszcze nie robily :o

225l+60l sump,6x39W T5,OR 3500,2xMarea 3200,Beast 400p,sterownik skalar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje błazny niestety się wkurzyły po pół roku pływania w zbiorniku i niestety już nie ma dzień po dniu wskoczyły do komina Nie przeżyły bo komin od góry zabezpieczony był siatką więc się wysuszyły, czemu tak zrobiły nie wiem po nich następnego dnia do komina wskoczyła pterapogon.

DEXA /jacekdl@o2.pl/ GG 3977 niestety na razie www.papierline.pl

moja mała galeria

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.