Witam wszystkich.
Mam podobny problem z Hanką na KH – zakłamuje wyniki. Przy czym zawsze zawyżała wynik i winę z rzucałem tu na długo otwarty regent. Kilka razy już prawie alarm podnosiłem, ale sprawdzenie testem Colombo wnosiło refleksje. Po otwarciu świeżej buteleczki z regentem wynik z Hanki był taki jak z testu Colombo. Testy robię raz na tydzień i po dwóch trzech tygodniach zaczynał się rozjazd, ale zawsze w górę.
A tym razem regent był otwarty jakieś 5 miesięcy ( ale termin końcówka 2020) i wyniki z Hanki na przeciągu 3 tygodni: 14 dKH, 9 dKH(130ppm), 6,5dKH (116ppm). Używam soli Reefflowers Caledonia - parametrami zbliżona najbardziej RS Coral Pro) w akwarium kilka LPS miękkich i dwa małe patyczki. Dwa ostatnie testy zdublowałem Colombo i wynik 8,8 dKH i 8,6 dKH. Wapń I Magnes praktycznie stoją. Dodam ostatni pomiar wykonany po podmienię około 10% w obiegu mam ponad 500l
Takie samo porównanie robię dla Hanki na fosforany. Przed przerwą w testach zawsze było idealnie. Hanka = Colombo. Teraz wiem jestem po rozjechaniu parametrów w akwarium. Ale też uzyskuje rozbieżność rzędu, a nie kilku procent.
Hanka: wynik fosforanów skacze 0,23; 0,12; 0,31; 0,24; 0,37 a Colombo kolory nie są moją mocną stroną, ale zawsze jest to bardzo delikatnie zabarwione i bliżej 0,03 niż 0,06