wukk Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2019 (edytowane) Witam , pytanie do tych , co posiadają glonoskrobaczkę (algea scrubber). Na siatce ładnie rosną glony zielone zaraz po wyczyszczeniu siatki , potem zaczynają brązowieć i pojawiają się brązowe i bordowe gluty, może mnie ktoś oświecić czym jest to spowodowane. Czy PO4 , bo sam już nie wiem, czyszczę siatki co ok 7 dni naprzemiennie. Poziom PO4 w akwarium to ok 0.1 - 0,08 , NO3 2, wg salifert. W akwarium poza wapiennymi glonami innych nie mam i mała plamka cyjano wielkości 20 groszy niezmiennie w tym samym miejscu. Brązowe glony są tylko na wierzchu ,pod spodem zielone. Edytowane 31 Grudnia 2019 przez wukk (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lipa Zgłoś Napisano 4 Maja 2020 Cześć, poczytaj forum http://algaescrubber.net/forums/showthread.php?65-ALGAE-SCRUBBER-FAQ tam znajdziesz chyba odpowiedz, o ile jeszcze tam nie trafiłeś, możesz podzielić się doświadczenie z AS nadal używasz? Moje doświadczenie z AS jest czysto teoretyczne i chętnie dowiem się jaka jest praktyka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach