Skocz do zawartości

Historia edycji

Aurin

Aurin

Witam wszystkich.

Zamierzam założyć akwarium o wymiarach 90x45x50 i w związku z tym mam pytani do bardziej doświadczonych forumowiczów odnośnie sprzętu. Start planuję tak w połowie roku, po zaplanowanym remoncie [warunek żony :-)]

Akwarium tylko dla ryb, kraby, rozgwiazda korale miękkie i LPS (żadnych sps)

1. oświetlenie: mam do wyboru kilka opcji: 6x24W T5, 4x39W T5 (wymiar akwa. 90cm jest tak na styk), czy też ledy i tutaj w sklepie polecają NemoLight II 96W (czytałem już opinie i dla mojej obsady będzie ok. - vide https://reefs.com/2016/05/05/product-review-aquamaxx-nemolight-aquamarine-led-light/), czy też iść już w coś potężnego jak na start czyli Maxspet Razor 180W 15000K lub 2x Prime HD

I tutaj najbardziej potrzebowałbym pomocy co najlepsze na początek. Czasu do startu mam sporo, więc jakąś używaną lampę led wyhaczę.

2. odpieniacz: Bubble Magus QQ3 (brak sumpa)

3. 2x Jebao RW-8, grzałka

4. Ponieważ nie będzie sumpa zamierza zakupić reaktor glonowy ok. 1,5l. wcześniej podłączyć filtr multikani (na ew. złoża, węgiel, siporax, phosquard itp) i wszystko na pompie Unipump Aquael 700. Odnośnie filtra zewnętrznego wiem jakie są niebezpieczeństwa jego używania gdy zabraknie prądu, ale będzie on przed filtrem glonowym, wiec jakby miał wypluć do akwarium detrytus to część zatrzyma się na nim. Alternatywą jest kaskada, ale wolałbym jej uniknąć. 

Dzięki za pomoc w ocenie, a w szczególności w doborze oświetlenia.

Aurin

Aurin

Witam wszystkich.

Zamierzam założyć akwarium o wymiarach 90x45x45 i w związku z tym mam pytani do bardziej doświadczonych forumowiczów odnośnie sprzętu. Start planuję tak w połowie roku, po zaplanowanym remoncie [warunek żony :-)]

Akwarium tylko dla ryb, kraby, rozgwiazda korale miękkie i LPS (żadnych sps)

1. oświetlenie: mam do wyboru kilka opcji: 6x24W T5, 4x39W T5 (wymiar akwa. 90cm jest tak na styk), czy też ledy i tutaj w sklepie polecają NemoLight II 96W (czytałem już opinie i dla mojej obsady będzie ok. - vide https://reefs.com/2016/05/05/product-review-aquamaxx-nemolight-aquamarine-led-light/), czy też iść już w coś potężnego jak na start czyli Maxspet Razor 180W 15000K lub 2x Prime HD

I tutaj najbardziej potrzebowałbym pomocy co najlepsze na początek. Czasu do startu mam sporo, więc jakąś używaną lampę led wyhaczę.

2. odpieniacz: Bubble Magus QQ3 (brak sumpa)

3. 2x Jebao RW-8, grzałka

4. Ponieważ nie będzie sumpa zamierza zakupić reaktor glonowy ok. 1,5l. wcześniej podłączyć filtr multikani (na ew. złoża, węgiel, siporax, phosquard itp) i wszystko na pompie Unipump Aquael 700. Odnośnie filtra zewnętrznego wiem jakie są niebezpieczeństwa jego używania gdy zabraknie prądu, ale będzie on przed filtrem glonowym, wiec jakby miał wypluć do akwarium detrytus to część zatrzyma się na nim. Alternatywą jest kaskada, ale wolałbym jej uniknąć. 

Dzięki za pomoc w ocenie, a w szczególności w doborze oświetlenia.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.