Skocz do zawartości
dexa

świecenie

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie odnośnie czasu świcenia Czy można rozpocząc cykl świecenia np o 12 w południe i kończyc go np o 23 chodzi o to że długo pracuję a chciałbym po powrocie mógł cieszyć się widokiem akwa :-) Czy światło dzienne nie przeszkadza ....

dexa

DEXA /jacekdl@o2.pl/ GG 3977 niestety na razie www.papierline.pl

moja mała galeria

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie gasi sie o 22 odkąd pamiętam

360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) :D www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a o której się zapala ??

DEXA /jacekdl@o2.pl/ GG 3977 niestety na razie www.papierline.pl

moja mała galeria

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od 10

360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) :D www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś pisano iż to kwestia zaciemnienia pomieszczenia. Ale pewenie akwa nie masz w piwnicy ;) Myślę iż jak przesuniesz na 11 odpalenie to nic się nie stanie ja też mam od 11.00 do 23.0 ale pokój mam od zachodniej strony więc słońca do południa w pokoju nie mam

Czesc i dzieki za ryby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w lecie ustawiam oświetlenie zawsze od 18 lub nawet 20 do 3-6 rano i wszystko żyje. Godziny świecenia nie mają większego znaczenia, ważniejsza jest długość świecenia

120/60/60 - 430l, 2x400W 20KK BLV, Wavebox + 6100 + 6060 + 6045 + 6025

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozmumiem Pawel ze ustawiasz takie godziny swiecenia aby temperatura w zbiorniku byla dzieki temu mozliwie niska??

200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Balling Fauna Marin z mikroelementami FM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pawel2000 :

Godziny świecenia nie mają większego znaczenia, ważniejsza jest długość świecenia

MAsz rację że długość świecenia jest ważna. Jak jesteś w stanie dobrze zaciemnić pokój przez cały dzień to ok. Jeżeli nie,to w akwa opisanym przez Ciebie organizmy w akwa muszą być aktywne od rana do 3-6 nad ranem (ponad 20 h!). To chyba nie za dobrze. U siebie zauważyłm że od rana 8/9 już ryby buszują, bo nie mam zaciemnionego pomieszczenia.

Czesc i dzieki za ryby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam akwarium juz ponad 3 lata i zawsze tak robiłem, rybcie spią sobie spokojnie pomiędzy skałami nawet o 12 w południe. Zresztą większość z nich ma już ok 3 lat.

120/60/60 - 430l, 2x400W 20KK BLV, Wavebox + 6100 + 6060 + 6045 + 6025

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja robilem korekty zima/lato o 3 godziny i ryby dostosowywaly sie bardzo szybko, wiekszosci koralowcow jest raczej wszystko jedno, zmienilem cykl swietlny sumpa o 12 godzin, xsenia od razu "wiedziala" kiedy sie pompowac ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będę musiał pogadać poważnie z moimi błaznami ;) niech się dostosują jak koledzy z innych miast.

Czesc i dzieki za ryby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.