Skocz do zawartości
kaziko

Nowy w akwa ?

Rekomendowane odpowiedzi

po 10 miesiacach myslalem , ze co juz mialo wyjsc ze skaly to wyszlo. siedzialem sobie w weekend przy akwa i patrzylem, patrzylem i to co widzialem to byly normalne objawy funkcjonujacego akwarium, m.in. wylinki krewetek, krabów, etc etc. tak sie przygladam i przygladam i widze taka rzecz :

151-small_dsc02892_czerwone_szczypce.jpg

normalka prawda? wylinka kraba. szczypce dlugosci ok 7-8 mm.

dopiero po chwili zajarzyłem, że ja mam raptem dwa kraby pustelniki w akwarium, z czego jeden ma szczypce dlugosci moze 3 mm bo kurdupel jeszcze, a drugi ma szczypce w zupełnie innym kolorze i innym kształcie.

miałem jeszcze dwoch gapowiczow, jeden wygladal mi na kraba porcelanowego, byl bardzo malutki i siedzial w przelotowej dziurce w skale, widzialem go tylko na poczatku, ostatni raz chyba w listopadzie. drugi wiekszy, szaro-bury szybki jak blyskawica, unikajacy swiatla i wszelkich przejawow zycia poza akwarium. o ile moge przyjac , ze gostek urosl tak , ze te szczypce to moglyby byc jego o tyle trudno mi uwierzyc, ze tak bardzo sie zmienil co do koloru.

mialem jeszcze epizod z krewetka harlekinem, no ale, ona chyba inna kształt szczypcow i zupelnie inne barwy. mowie, chyba, bo to wredna malpa po wpuszczeniu do akwa po 5 minutach znikla za skala i od tamtej pory do dzisiaj ani razu jej nie widzialem. sadzac po rosnacej populacji rozgwiazd musiala zejsc z tego swiata.

czy te szczypce na fotografii z ksztalu i koloru cos komus przypominaja ?

mam jeszcze koncepcje taka, ze moze byly po prostu w kostce mrozonego kryla...

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej zwroc uwage na te zolte oczy - to cos znacznie wiekszego ;)

kiedys tez zamieszczalem zdjecie wylinki, ostatnio znowu ja zauwazylem... kolor podobny tylko szczypce smuklejsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczoraj wieczorem czatowalem z latarka i zobaczylem gościa. nie jestem pewien, ale to chyba moze byc jednak ten szaro bury, ale jesli to on to sie mocno zmienil nie tylko jesli chodzi o kolor, ale tez jakby z ksztaltu troche smuklejszy sie zrobil. pozniej wrzuce fotke.

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest najlepsze foto jakie udalo mi sie w ciagu kilku sekund zrobic, bo dziad zaraz dał dyla. generalnie nie jest podobny do zadnego ze zwierzakow jakie wczesniej widzialem w swoim akwarium...

na zdjeciu jest mocno powiekszony, w rzeczywistosci wymiar to jest jakies 2-2,5cm.

151-small_dsc02957_red_crab.jpg

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.