Skocz do zawartości
siatkarz5

Prośba

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o podanie stroń sklepów gdzie za pomocą Internetu mógłbym zakupić osprzęt do akwarium morskiego za rozsądną cenę z góry dziękuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. wpisz w google nazwe interesujacego Cie sprzetu i dostaniesz linki do sklepow

2. nt rozsadnych cen sie nie wypowiem:D

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

polskich sklepow , czy niemieckich ?

Ps; Wyslalem Ci na priv link polskiego sklepu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Język niemiecki jest dla mnie obcy, dlatego wolałbym polskie strony. Przy okazji prosiłbym o opinie w sprawie osprzętu, ponieważ zacząłem spełniać moje marzenie i zakładam akwarium morskie mam już zbiornik 200 l z kominem i sump chętnie będę widział w akwarium korale twarde miękkie i kila rybek. Dlatego będę zobowiązany, jeżeli podpowiecie mi przede wszystkim, jaki wybrać odpieniacz, świetlenie, pompę żeby jakość była odpowiednia do ceny, a niepowodzenia w prowadzeniu zbiorniku nie wynikały z złego dobrania urządzeń

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z calym szacunkiem dla Ciebie siatkarz5:D poczytaj troszke to forum, poszukaj watku janka fitasa o akwa DIY (byl opis potrzebnych urzadzen), a na poczatek okresl Swoje zasoby finansowe, bo juz od oswietlenia zaczyna sie zabawa: jeden sam zrobi belke dla aktyniki (ok 150zl na 2 swietlowki), a inny kupi belke ATI za 450 zl, jeden przerobi halogen na lampe DIY, a inny kupi AquaMedica za 1500 zl - jeden robi bo lubi, inny bo taniej, jeden kupuje bo zrobic nie umie/nie ma warunkow/czasu, a inny kupuje bo go stac

jak ktos napisal - jakosc Naszego sprzetu jest determinowana naszym portfelem:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z całym szacunkiem dla martinnew zakładając ten temat z wracałem się z prośbą do wszystkich, którzy maja podobny zbiornik. Informacja jakiego sami sprzętu używają i ich opinia była by dla lamnie bardzo pomocna. Na pewno nie mam zdolności, aby wykonać samemu, pozostaje kupno gotowego. Na rynku jest dużo firm, które oferują osprzęt do akwarium morskiego można się w tym pogubić. Ja mam zamiar kupić wyposażenie w klasie średniej i nie mam na tyle funduszy, aby przepłacać, dlatego moja prośba. Dobry osprzęt za dobra cenę z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich pasjonatów akwarelistką morską Marek Fornal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

200 litrow - moj zbiornik (no moze 190:D) Tunze 3110, choc moze lepszy bylby o jeden stopien wyzszy, bo planujesz bogata i wymagajaca obsade, lampa HQI 150W (ale lepsza 250W choc warto zwrocic uwage na glebokosc akwa, ja mam panorame) z tego co wiem, to Weipro jest na BLV, Aquamedic ma swoje zarniki (lampy swieca tak samo) lub lampa DIY z aqva-light.pl; aktynika: ja chwale sobie polaczenie Sylvania+Philips po 30W (belka DIY), do rozwazenia T5 ATI Blue+, JBL lub inne; cyrkulacyjne PH Hagena i MaxiJety, sam bede montowal takze SCWD; pompy obiegowej nie mam (brak sumpa) ale Ocean Runnery Aquamedica maja dobra renome, a nie mozna takze zapominac o Weipro:D co do wielkosci przeplywu: na pewno ktos odpowie; do tego najprostrze timery, w sumpie refugium i jedziesz z programem:D powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"lub lampa DIY z aqva-light.pl" - polecam :) Mam u siebie 150 W x 2 sztuki i jestem zadowolony. Żarniki startują delikatnie bez trzasków (tak miałem w Apollo) Światło jest "wykorzystane" w pełni bo do 150W dają oprawy z 1000W halogena (zdjęcia będą na mojej stronie). Lampa mimo że DIY jest bardzo profesjonalnie zrobiona. W tym samym sklepie kupisz również belki i żarniki. Całkowity koszt aktyniki + HQI nie przekroczt ceny lampy weipro z marnymi żarnikami :). Mam od maja OR3500 dwie i sprawują się dobrze. Ich jakość jest jak dla mnie zadawalająca. Wiem że można zrobić takiego małego składaka w Um-um czyli odpieniacz weipro ale z pompą OR2500 z igiełkami - podobno za niską cenę nie zły efekt. Kontaktu szukaj na stronie www.reefshop.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ooooooo a to małe zaskoczenie :) nie wiedziałem! Oparłem się o ogłoszenie "sprzedam żarniki z weipro" - myślałem że to są inne - marne - ot co;)

Sorki wielkie za wprowadzenie w błąd!

Teraz mam AM i BLV ale mi się podoba bardziej przy tych z AM. Niby mała róznica ale jest. Kupiłem 2 nowe z AM po niby jak się okazało stracie jednego z BLV. Jak się okazało przy nowych lampach oba z BLV są dobre! Tylko lampa padła (Apollo) Wsadziłem te z AM aby zobaczyć jak te świcą i tak zostało :) Przy tych z AM - moim zdaniem - ładniej widoczne są glony wapienne, poza tym te żarniki wydaje się jakby bardziej wyciągały czerwienie. BLV mam na zapas :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Waldku jestem zainteresowany oświetleniem które zaproponowałeś, proszę podaj adres gdzie mógłbym to zakupić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.