Hej.
Początkowo myślałem ze test się nie udał... nie wiem dokładnie dlaczego.. podejrzewam ze fito było juz po prostu stare, ale poczytaj
Zrobiłem tak: postawiłem 2 butelki ze słomkowym fito
Butelka 1 - nawóz Aqua Plant 10 kropli na 1,5L
Butelka 2 - nawóz F2 Guillard 1972
(fotka 1)
i tak: (po około 10 dniach)
Butelka 1 - hodowla zaskoczyła i powstało dużo słomkowego fito
Butelka 2 - hodowla nie zaskoczyła - płyn w butelce zrobił się praktycznie przezroczysty - jakby słomkowe fito wyginęło - f2 zabił fito ??
(fotka 2)
pomyślałem ze moze coś odwaliłem i to z mojej winy, więc ponowiłem test - zrobiłem tak: wziąłem Butelkę 1 (ze świerzym słomkowym fito) i rozlałem na dwie - dolałem solanki do obu i heja - jesio raz.
Więc na parapecie stoją:
Butelka 1 - nawóz Aqua Plant - znów 10 kropli na 1,5L
Butelka 2 - nawóz F2 Guillard 1972
(fotka 3) - wykonana na drugi dzien od startu - juz widać różnicę - lewa ciut ciemniejsza.
i się kręci juz 9 dni a efekt hmmm zastanawiający bo:
Butelka 1 - hodowla znów zaskoczyła i powstało dużo słomkowego fito
Butelka 2 - hodowla zaskoczyła, choć słabo (powstało słomkowe fito) - tylko że wczoraj zaobserwowałem iż hodowla powoli przybiera jakby zielony kolor
(Foto niebawem )
Wychodzi na to że F2 wyciąga słomkowe fito do normalnej zielonej postaci (czy jest to pełnowartościowe, nie wiem - ale wraca zielony kolor - czego nie robi niestety nawóz Aqua Plant)
Test trwa - moze poczekam jeszcze i zobacze czy hodowla dojdzie do normalnej zielonej postaci. Jak ogarnę to zapodam jakieś foty
I ogólne foto 4 które przedstawia to samo słomkowe fito - lewa ciągle na Aqua Plant - prawa już na F2