Witam,
Po 2 latach czytania narodził się projekt akwarium który realizuję na studencką kieszeń.
Temat będzie traktowany jako dziennik, by po czasie móc wrócić do myśli, założeń, spostrzeżeń. Jak i również do zbierania rad od doświadczonych akwarystów.
Opis projektu:
- Stelaż obudowany spienionym PCV 5 mm
- Korona również wykonana ze spienionego pcv 5 mm
- Akwarium float sylikon bezbarwny, wymiary - 80x35x40
- Lampa DIY - 3 kanały sterowane on/off
1 -kanał - 10x3W- RB/Blue - 15:00-24:00
2 kanał - 10x 3W - RB/Blue/10K,15K - 16:00-23:00
3 kanał - 10x3W - 10K, 15K
( póki co tylko kanał 1,2 świecą)
- Dolewka Aqua trend Levelautomatic Milestone ( na czujniki zostaną zmontowane "boxy" zabezpieczejące przed nieproszonymi żyjątkami.
- Odpieniacz TUNZE 9004 - ( przedłużony wężyk od tłumika w celu zmniejszenia głośności sprzętu)
- Filtr wewnętrzny 3163:
- w środku MAXSPECT NANO-TECH BIO-BLOCK - 2 bloki pocięte.
- na wierzch włóknina filtracyjna
- Grzałka 100W
- Cylkulatory 2x JVP 120 3000l/h - w tej chwili w akwarium tylko 1 ( wydaje mi się że póki co optymalnie) - na początku dramat z poziomem głośności, w tej chwili się uspokoił )
- Bakterie na start Microbe-Lift Special Blend
- Skała MARCO ROCKS - 12,7 kg.
Na początku zasolenie mierzone spławikiem - trafiłem w punkt, w tej chwili refraktometr od chińskich przyjaciół
Akwarium zalane dnia 08.02.2020
Planowana obsada koralowa:
- Ma być kolorowo, zatem głownie LPS.
W tej chwili w akwarium:
- 2 odmiany Briareum
-
Rhodactis ( odchorowuje, podczas odrywania od skałki doznał lekkiego uszkodzenia
)
- 2 odmiany Capnelli
- przez chwilę była Xenia, jednak miałem dość duży problem z przymocowaniem jej do skały, po 4 dniach się poddałem obawiając się że rozsieje się po skale.
Obsada rybna:
W tej chwili w akwarium:
- Molinezja - 1 szt. ( wpuszczona 20.02.2020 )
- Amphiprion ocellaris - 2 szt. ( wpuszczone 26.02.2020 )
- Nassarius - 2 szt. ( wpuszczone 26.02.2020 )
- Tectus fenestratus - 1 szt. ( wpuszczone 26.02.2020 )
Sól na start: AF Sea Salt, do uzyskania zasolenia 1.024 - 8 miarek soli - ( w akwarium +/- 80l netto wody )
Bakterie podawane wg. zaleceń producenta. ( pożywka po pierwszym podaniu 1 kostka mrożonek + pokarm suchy )
- Testy wykonane 29.02.2020:
NO3 - 2
NO2 - 0
PO4 - 0
Ca - 320
KH - 6.1
( zdziwił mnie bardzo niski poziom KH, aż tak ta sól uboga ? )
- Dnia 07.03.2020 - pierwsza podmiana 10l wody - sól jeszcze AF Sea Salt,
Zastanawiam się nad solą docelową, AF Reef Salt czy może Red Sea Niebieska ( skłaniam się w strone Red Sea)...
W tym tygodniu zamówię prochy do ballinga ( czda ) - przydadzą się w przyszłości na pewno, a podniosę parametry do docelowych.
W drugim tygodniu, używając czyścika Aquaela ( pozostałość po słodkim ) - wjechała rysa na frontowej szybie, 1/2 długości zbiornika.... zmuszony byłem obrócić konstrukcję skalną, i przekleić tło)
- Tunze 0220.010 Care Magnet Nano - o wiele lepsze wyjście jak i nauczka na przyszłość...
Pozdrawiam,
Foto: