Skocz do zawartości

Historia edycji

Daniell

Daniell

PLAGA Wieloszczet & Ślimaki

Mam pytanie czy zna ktoś z kolegów i koleżanek zwierzę które jest małe do 2 max 3 cm i żywi się wieloszczetami i małymi ślimakami?

W skrócie tak żeby pozbyć się nie potrzebnych pobocznych wątków mojego pytania typu:  ,, a po się ich pozbywać, są pożyteczne”   albo ,,czemu to musi być małe zwierzę do 3 cm” itp. itd.

Mam 1000 litrów akwarium ale zwierzęta które się znajdują są to typowe zwierzęta jak w nano reef max wielkości 3 cm, oprócz koników morskich które są oczywiście większe niż 3 cm.

Na początku plaga ślimaków (nassarius) mi nie przeszkadzał ale jak zaczęły przyklejać się do koników i je męczyć zapaliła mi się czerwona lampka. 

Podobna sytuacja z wieloszczetami (Eurythoe sp. 02) jak sobie pełzały  to mi nie przeszkadzały, ale jak moja mała babeczka traciła ogon i nagle 2 dni później już ogon zjedzony i wielka włochata glista zaczyna jeść ją żywcem od ogona stwierdziłem, że już wiem chyba gdzie jest inna mała babeczka ,co jej nie widzę już (discordipinna).

Podsumowując jak ktoś z Was zna nazwę zwierzaka który jest małe i wcina ślimaki i robale to byłbym wdzięczny.

Ja ze swojej strony dodam jedynie że najmniejsze co znalazłem za zwierzątko to:

·      Stenopus tenuirostri

·      Kolcobrzuch karłowaty – I tu jest problem bo jest słodkowodny ktoś tam pisze że wytrzymuje w słonej wodzie ale nie chcę zwierzaka męczyć i eksperymentować 

Z góry dziękuje za pomoc.

Daniell

Daniell

PLAGA Wieloszczet & Ślimaki

Mam pytanie czy zna ktoś z kolegów i koleżanek zwierzę które jest małe do 2 max 3 cm i żywi się wieloszczetami i małymi ślimakami?

W skrócie tak żeby pozbyć się nie potrzebnych pobocznych wątków mojego pytania typu:

,, a po się ich pozbywać, są pożyteczne”   albo czemu to musi być małe zwierzę do 3 cm itp. itd.

Mam 1000 litrów akwarium ale zwierzęta które się znajdują są to typowe zwierzęta jak w nano reef max wielkości 3 cm,

oprócz koników morskich które są oczywiście większe niż 3 cm.

Na początku plaga ślimaków (nassarius) mi nie przeszkadzał ale jak zaczęły przyklejać się do koników i je męczyć zapaliła mi się czerwona lampka. 

Podobna sytuacja z wieloszczetami (Eurythoe sp. 02) jak sobie pełzały  to mi nie przeszkadzały, ale jak moja mała babeczka traciła ogon I nagle 2 dni później już ogon zjedzony I wielka włochata glista zaczyna jeść ją żywcem od ogona stwierdziłem że już wiem chyba gdzie jest inna mała babeczka co jej nie widzę już (discordipinna).

Podsumowując jak zna ktoś z Was nazwę zwierzaka który jest małe i wcina ślimaki i robale to byłbym wdzięczny.

Ja ze swojej strony dodam jedynie że najmniejsze co znalazłem za zwierzątko to:

·      Stenopus tenuirostri

·      Kolcobrzuch karłowaty – I tu jest problem bo jest słodkowodny ktoś tam pisze że wytrzymuje w słonej wodzie ale nie chcę zwierzaka męczyć i eksperymentować 

Z góry dziękuje za pomoc.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.