PLAGA Wieloszczet & Ślimaki
Mam pytanie czy zna ktoś z kolegów i koleżanek zwierzę które jest małe do 2 max 3 cm i żywi się wieloszczetami i małymi ślimakami?
W skrócie tak żeby pozbyć się nie potrzebnych pobocznych wątków mojego pytania typu: ,, a po się ich pozbywać, są pożyteczne” albo ,,czemu to musi być małe zwierzę do 3 cm” itp. itd.
Mam 1000 litrów akwarium ale zwierzęta które się znajdują są to typowe zwierzęta jak w nano reef max wielkości 3 cm, oprócz koników morskich które są oczywiście większe niż 3 cm.
Na początku plaga ślimaków (nassarius) mi nie przeszkadzał ale jak zaczęły przyklejać się do koników i je męczyć zapaliła mi się czerwona lampka.
Podobna sytuacja z wieloszczetami (Eurythoe sp. 02) jak sobie pełzały to mi nie przeszkadzały, ale jak moja mała babeczka traciła ogon i nagle 2 dni później już ogon zjedzony i wielka włochata glista zaczyna jeść ją żywcem od ogona stwierdziłem, że już wiem chyba gdzie jest inna mała babeczka ,co jej nie widzę już (discordipinna).
Podsumowując jak ktoś z Was zna nazwę zwierzaka który jest małe i wcina ślimaki i robale to byłbym wdzięczny.
Ja ze swojej strony dodam jedynie że najmniejsze co znalazłem za zwierzątko to:
· Stenopus tenuirostri
· Kolcobrzuch karłowaty – I tu jest problem bo jest słodkowodny ktoś tam pisze że wytrzymuje w słonej wodzie ale nie chcę zwierzaka męczyć i eksperymentować
Z góry dziękuje za pomoc.