ambjaslo Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2020 (edytowane) Witam wszystkich piszę na tym forum i proszę o pomoc w zidentyfikowaniu glonów. Akwarium ma 6mies. na suchej skale rafowej.Dojrzewało 1,5mies.zanim zostało wpuszczone jakiekolwiek życie. Zwalczyłem z żoną okrzemki,dino i najgorsze cyjano,teraz przyszła kolej na to coś co nie wiem co to jest. Bo jeśli to bryopsis albo derbesja to podejrzewam że pozostaje tylko użycie flukonazolu albo jakąś poradę od was bo tego leku nie uśmiecha mi się podawać.Czy ewentualnie akwarium jeszcze dojrzewa,tylko że skały są coraz bardziej czarne.Od początku prowadzimy nasze akwarium według porad co do plag z tego forum. Niestety nie mogę wstawić zdjęcia (ma poniżej 1MB) Edytowane 8 Kwietnia 2020 przez ambjaslo Nie mogę wstawić zdjęcia. (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2020 (edytowane) wstaw fotkę do galerii albo wyślij np na zapodaj.net //edit// Godzinę temu, ambjaslo napisał: proszę o pomoc w zidentyfikowaniu glonów. Akwarium ma 6mies. na suchej skale rafowej.Dojrzewało 1,5mies na oko bez zbliżenia to zwykłe glony nitkowate - ślimaki czy jakiś krab na suchej skale potrafi dojrzewać i z rok Edytowane 8 Kwietnia 2020 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ambjaslo Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2020 37 minut temu, silvia napisał: wstaw fotkę do galerii albo wyślij np na zapodaj.net //edit// na oko bez zbliżenia to zwykłe glony nitkowate - ślimaki czy jakiś krab na suchej skale potrafi dojrzewać i z rok A ten ciemny,prawie czarny glon? To wszystko jak zielony nalot.Dziękuję za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2020 raczej jakiegoś pożeracza poszukaj akwarium jeszcze młode bryopsis to na pewno nie jest walczyłem to wiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ambjaslo Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2020 Dzięki za odpowiedź,co prawda kupiłem dzisiaj flucofast przyda się na gorsze czasy z glonami w przyszłości. Jak poradziłeś sobie z bryopsis? Jeszcze valonia pojawia się gdzie nie gdzie ale odsysam przy podmiankach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vunpepic Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2020 Wpusc stado slimakow to ci wyczyszcza skale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dream3r Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2020 Wpusc stado slimakow to ci wyczyszcza skale.Jaki gatunek ślimaków? Mam u siebie podobny problem. Mam ślimaki Trochus/Tectus. Kilka turbo, ale nie opanowały sytuacji.Wysłane z mojego Pixel 2 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daniell Zgłoś Napisano 19 Maja 2020 tu masz zjadacza glonów nitkowatych : Elysia crispata Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach